Свет

Ветеран ЦИА: Како су строго поверљиви документи Пентагона могли да заврше на интернету

То што је на друштвеним мрежама процурио овај строго поверљив материјал значи да он потиче од некога из америчке војске, америчке обавештајне заједнице или другог америчког држављанина, објашњава некадашњи аналитичар у ЦИА Лери Џонсон
Ветеран ЦИА: Како су строго поверљиви документи Пентагона могли да заврше на интернетуGetty © Photo by Alex Wong/Getty Images

Уколико желите да разумете на који начин колекција високо поверљивих докумената може да се изнесе из сигурног и обезбеђеног објекта и објави у јавности, дозволите ми да вам представим Центар за комбиноване ваздушне операције, наводи некадашњи високопозиционирани аналитичар ЦИА Лери Џонсон у ауторском тексту.  

Заједнички ЕУKOM (Команда америчке војске у Европи), НАТО, украјински оперативни центар укључивао би особље САД и НАТО-а из свих земаља чланица, као и представнике украјинске војске, који би обављали активности као што су прикупљање и дистрибуција свих релевантних обавештајних података, планирање операција, комуникације и логистика, додаје ветеран.

Џонсон даље објашњава сложеност заједничког оперативног центра, наводећи да у њему постоји просторија у којој се обрађују строго поверљиве информације.

"Строго поверљиви материјал није дозвољен у просторијама у којима представници различитих земаља раде раме уз раме", наводи.

Дозволите ми да покушам да разбијем неке од митова и лажи које круже интернетом о томе како је поверљиви материјал недавно угледао светло дана, пише Џонсон.

Подсећамо, фотографије докумената са ознаком "строго поверљиво", које, како су потврдили амерички званичници, потичу из Пентагона, појавиле су се на интернету и друштвеним мрежама још пре месец дана и откриле како САД подједнако шпијунирају и своје савезнике и своје пријатеље.

Због информација о Украјини - несташици оружја и муниције, распореду трупа, одбрамбеним тактикама - које је пренео "Вашингтон пост", Кијев је, како је пренео Си-Ен-Ен, одлучио да промени планове своје дуго планиране контраофанзиве.

За почетак, објашњава Лери Џонсон, странцима није дозвољен улазак у просторију са строго поверљивим материјалом звану Скиф. Приступ је дозвољен само Американцима који прођу неопходну проверу и добију одобрење. Друго, једини начин да поверљиви извештај од 100 и више страна напусти Скиф јесте да буде одштампан, а затим физички изнесен из просторије.

Не постоји начин да било ко унесе било какву камеру у Скиф, а да затим иде около и фотографише поверљиве документе. То је немогуће, разјашњава ветеран ЦИА-e.

С обзиром на важност сукоба у Украјини за САД, у Скифу се налазе десетине регрута и официра који су прошли проверу и добили одобрење за боравак у просторији са строго поверљивим материјалом.

Како додаје, "дани када је било могуће копирати строго поверљиви материјал на флеш диск су, захваљујући Едварду Сноудену, одавно иза нас". 

Као трећу напомену, Џонсон истиче да штампање брифинга унутар Скифа није неуобичајено. Заправо, у питању је, како објашњава, рутинска активност.

"Оно што није било рутински јесте то што је неко пресавио извештај и на неки начин га сакрио и изнео из Скифа. На пример, радио сам у Скифовима у које си могао да унесеш свој ранац", додаје он.

Дакле, могуће је да је онај који је процурио документа ставио извештај у ранац и лежерно изашао након завршетка смене.

Такође је могуће и да је неко пресавио документа, ставио их у кесу за смеће, која се рутински износи из Скифа, сече и уништава, а затим поново преузео извештаје пре него што су били уништени.

Четврто, не постоји начин да се "хакује" рачунар са строго поверљивим материјалима а да се активира аларм.

"То потиче од неког из америчке војске"

"Суштина мог детаљног објашњења", наводи Џонсон, "јесте да помогнем да схватите да када на друштвеним мрежама процури строго поверљив материјал, то значи да он потиче од некога из америчке војске, америчке обавештајне заједнице или другог америчког држављанина који на основу уговора ради за неку од тих организација (опет, погледајте филм Оливера Стоуна о Едварду Сноудену како бисте стекли увид у то колико је тешко изнети строго поверљив штампани материјал из Скифа)".  

Иако Руси имају изванредне обавештајне капацитете, не верујем да су у стању да лажирају документе са детаљима на овом нивоу уколико нису имали регрутованог шпијуна у Скифу. А ако и јесу, зашто би обнародовали овакву врсту података, оцењује он.

Многи стручњаци и блогери који су коментарисали инцидент говорећи о "грешкама" и "фалсификатима" у заблуди су да, ако се нешто појављује у поверљивом извештају, то онда мора да је истина. То није тачно, наводи Џонсон.

Како додаје, није неуобичајено да се у поверљивом документу појаве нетачне информације или информације које наводе на погрешне закључке, наводи некадашњи аналитичар ЦИА-е наводећи пример "обавештајних података" из украјинских извора и који нису проверени тако што су поређени са другим обавештајним подацима.

Један пример за то је тврдња да је 97 одсто руске војске посвећено сукобу у Украјини, коју је у фебруару ове године цитирао министар одбране Велике Британије Бен Волас, пише Џонсон.

"Волас је просто поновио информације које су у фебруару ове године упућене НАТО Алијанси. То не значи да су оне тачне. Оно што није откривено у процурелим поверљивим документима је стварни извор тих информација. Ово је пример како погрешне информације улазе у поверљиви извештај", наводи се у тексту.

Још једна важна ствар. Информације у тим документима су скица онога у шта су САД и НАТО веровали 1. марта. То не значи да и исте податке и даље сматрају истинитим, упозорава аналитичар.

"Немојте упасти у замку претпоставити да оно што је написано 1. марта и даље нужно важи. Сукоб у Украјини је динамичан и планови изнесени у документима који су процурили вероватно више нису изводљиви", закључује он.

image