Србија и Балкан

Измене закона у Хрватској: "За дом спремни" све скупље

За истицања симбола и поздрава чији садржај изазива или подстиче мржњу прописане казне у износу од 700 до 4.000 евра, али веома брзо ћемо видети да ли је реч само о још једном изнуђеном, пропагандом потезу хрватских власти
Измене закона у Хрватској: "За дом спремни" све скупљеwww.globallookpress.com © Eibner-Pressefoto /EXPA/Angerer

Хрватски Сабор усвојио је измене Закона о прекршајима против јавног реда и мира и повећао казне, које сада могу износити и до 4.000 евра.

За најтеже прекршаје, попут истицања симбола и поздрава чији садржај изазива или подстиче мржњу, међу којима се налази и узвик "За дом спремни", прописане су казне у износу од 700 до 4.000 евра.

Најстрожа казна прописана је и за "ширење лажних вести". 

За тешке прекршаје, међу којима су туча и свађа на јавном месту, лажно представљање и неовлаштено ношење знакова службене особе, казне износе од 300 до 2000 еура. 

Износима од 200 до 1000 еура кажњаваће ће се вређање и омаловажавање моралних осећања грађана, пијанчење или конзумација опојних дрога на јавном месту.

Остаје отворено питање да ли је реч о изнуђеном пропагандном потезу хрватских власти, да ли ће се нове казне примењивати и колико људи ће бити кажњено у августу током прославе етничког чишћења, годишњице акције "Олуја", када је са својих векових огњишта прогнано 220.000 Срба, а убијено је или нестало око 2000 припадника нашег народа. 

Посланици оштро протестовали бранећи усташке узвике

Током расправе у Сабору која је претходила усвајању измена закона дошло је до оштрог сукоба између посланика власти и дела опозиције.

Тако је посланик опозиционог Моста Миро Буљ своје излагање у парламенту завршио узвиком "За дом спремни", али је избачен тек кад је почео да вређа председника Сабора Гордана Јандроковића.

Буљ је владајућој струји замерио усвајање предложених измена Закона о прекршајима против јавног реда и мира по скраћеном поступку, а пре избацивања је зарадио неколико опомена приговарајући на процедури доношења законских измена чији је циљ, како тврди, увођење вербалног деликта како би се омогућило кажњавање ХОС-оваца и њиховог поздрава "за дом спремни", за што га је Јандроковић казнио с две опомене.

Јандроковић је тада констатовао да је Буљево понашање неприхватљиво и да је забрањено пропагирати усташке симболе и поруке, а да их је Буљ двосмислено користио што се може различито тумачити.

image