Србија и Балкан

Хрватска: Казне за истицање усташких симбола и до 4.000 евра

У образложењу измена Закона о прекршајима, истиче се да су ниске прописане казне изгубиле сваку одвраћајућу сврху
Хрватска: Казне за истицање усташких симбола и до 4.000 евраwww.globallookpress.com © Eibner-Pressefoto /EXPA/Angerer

Истицање фашистичких симбола и поздрава у Хрватској неће бити кривично дело, већ ће се кажњавати као прекршај против јавног реда и мира казнама које ће износити до 4.000 евра.

То је предвиђено Нацртом измена Закона о прекршајима, који је предложило Министарство унутрашњих послова и сада је у јавној расправи.

За извођење и репродуковање песама, те ношење и истицање симбола, текстова и цртежа којима се ремети јавни ред и мир, досадашње новчане казне од 20 до 170 евра увећаће се до 23 пута и износиће од 700 до чак 4.000 евра, пише "Јутарњи лист".

Ради се о прекршају на основу којег се у Хрватској кажњава, између осталог, истицање фашистичких обележја попут кукастих крстова и узвикивања усташког поздрава "За Дом спремни".

У образложењу нацрта Закона истиче се како су ниске прописане казне изгубиле сваку одвраћајућу сврху, за разлику од високих казни у другим прекршајним законима.

Док је у постојећем Закону о прекршајима против јавног реда и мира највиша прописана казна 170 евра, у Закону о јавном окупљању казне иду до 6.630 евра.

Осим тога, наводи се да је Закон донесен још 1977. године, када су максималне казне износиле 44 посто просечне плате, а сада износе тек 16,7 посто.

Међутим, новопредложене казне иду далеко изнад некадашњих 44 посто и износиће чак 400 посто просечне хрватске плате, тврди лист.

image