Србија и Балкан

Русима 4.224 радне дозволе у ИТ сектору

Од 1. јануара Национална служба за запошљавање издала укупно 7.797 "радних књижица" странцима
Русима 4.224 радне дозволе у ИТ секторуwww.globallookpress.com © Piero Nigro

Више од половине "радних књижица" које су од почетка године издате странцима за рад у Београду отишле су држављанима Руске Федерације за посао у сектору информационих технологија, пишу "Вечерње новости".

Према подацима престоничке филијале националне службе запошљавања, од 1. јануара до 18. априла дозволу за рад су добила 4.224 Руса и 74 држављана Украјине. Следе становници Кине, Индије и Турске.

Поред ИТ сектора, странци раде као грађевински радници или њихови помоћници, армирачи, тесари, затим у угоститељству и осталим услужним делатностима.

Од почетка године у Србији су издате 13.133 дозволе за рад странцима. Међу њима је 4.901. држављанин Русије, 135 из Украјине, А ИМА ИХ ИЗ Кине, Турске, Индије, Кубе, Македоније, Непала, Босне и Херцеговине.

Прошле године послодавци су запослили 8.081 руског држављана и 484 Украјинца.

Страни држављанин може засновати радни однос у Србији ако има визу за дужи боравак по основу запошљавања, одобрење за привремени боравак или стално настањење и дозволу за рад.

Колико ће странац радити у Србији зависи од врсте дозволе коју има, али се радни однос може и скратити уколико послодавац у уговору о раду одреди неки краћи рок за завршетак посла. Такође, дозвола за рад се може и продужити.

image