Србија и Балкан

Додик: БиХ треба да приступи "Отвореном Балкану", Европа више нема лидера

Председник Републике Српске је истакао да Брисел олако финансира Украјину, а редукује помоћ и подршку Балкану, због чега је потребно оживљавати и интензивирати регионалне иницијативе
Додик: БиХ треба да приступи "Отвореном Балкану", Европа више нема лидера© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Босна и Херцеговина треба да приступи иницијативи "Отворени Балкан" и да се на примеру земаља које су већ у тој иницијативи може видети корист, подсетивши да је ту идеју подржао још док је био члан Председништва БиХ, преноси РТРС.

"Балкан је већ дуго 'затворен', па га зато треба отворити", рекао је Додик на отварању Јахорина економског форума под називом "Регионалне интеграције и БиХ - Берлински процес или Отворени Балкан".

Он је истакао да пословна заједница и у Републици Српској и у ФБиХ сматра да је потребно да БиХ постане део ове иницијативе.

"Тако су реаговали и пословни људи из ФБиХ и све институције у Републици Српској. Политичке одлуке о томе зашто то не може, могу само да наслутим", казао је Додик.

Председник Републике Српске је оценио да је добро што се о "Отвореном Балкану" прича на форуму на Јахорини јер, како каже, у Сарајеву то није могуће.

Додик је поручио да Срби неће прихватити да трпе било какве међународне притиске и да ће заједно са својим легално изабраним политичким представницима креирати свој пут у будућност, сходно интересима и потребама српског народа.

Он је истакао да га је српски народ изабрао да испуњава његове жеље и брани његове интересе и потребе, а не жеље западних протекциониста и поручио да "српски свет" није свет сукоба, него сарадње и међусобног уважавања и поверења.

Председник Републике Српске је рекао да је Кина од сиромашне земље успела да постане један од глобалних економских и политичких лидера и озбиљан центар моћи док су САД, Велика Британија, Немачка и ЕУ из дана у дан све више у проблемима и суочени са кризом.

"Свет је данас у нереду и нема контура како ће изгледати у наредних педесетак година", сматра председник РС.

Додик је истакао да Брисел олако финансира Украјину, а редукује помоћ и подршку Балкану, због чега је потребно оживљавати и интензивирати регионалне иницијативе.

image