Србија и Балкан

Додик: Муслимани би да распарчају Србију, да прихвате "Косово" као државу

Сарајеву није проблем Република Српска, него Србија, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик
Додик: Муслимани би да распарчају Србију, да прихвате "Косово" као државу© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је поносан на "велику Србију" и упитао зашто не би она постојала, као и зашто је неко против тога да Србија буде велика и снажна.

"Зашто бисмо ми Срби стално бежали од тог термина Велика Србија. Зашто је проблем српски свет? Он није увек по претпоставци увек ратни свет. Српски свет је нешто сасвим друго, нешто где је наш Новак Ђоковић, где је наша репрезентација у кошарци, наше писмо, наш филм, Емир Кустурица и много штошта друго".

Након његовог говора у Доњој Градини, хрватски члан Председништва БиХ Денис Бећировић каже да у том говору није видео страст и енергију, већ јавно "признање да постоји пројекат Велике Србије", а сарајевски члан Председништва Жељко Комшић рекао је да Додик говори оно што мисли, да му фали новца и да је спреман на нове злочине.

"Сад сазнајем да сам неки злочинац који се спрема за нове злочине – замислите будалаштине", поручује Додик.

На питање о гласању Босне и Херцеговине о Косову у Савету Европе, Додик је напоменуо да БиХ није признала независност такозваног Косова и да нема никакве односе са Приштином.

"Муслимани би да распарчају Србију, да прихвате Косово као државу, и то им је мало, они размишљају о Санџаку. То је њихов традиционални и суштински приступ", рекао је Додик за РТС и додао да Сарајеву није проблем Република Српска него Србија.

Како је рекао без обзира ко је које политичке опредељености, сви имају исти однос према Србији – желе да је виде слабу.

Поручио је да муслимани нису задовољни оним што имају, они би сад све, да узму имовину, да нема Републике Српске, а Додика да виде у затвору.

"Изетбеговић је говорио да све дотле док је Србија слаба они имају шансу, али кад Србија ојача они немају никакву шансу. И то време полако долази, без обзира што за многе овде, џабалебароше који примају апанаже из Сарајева као што је Душан Јањић да би се сваки пут огласили против Републике Српске, српског народа и мене лично а знамо да раде на њиховим факултетима", казао је Додик.

Додик је појаснио да се Анекс 4 Дејтонског споразума тиче Устава који каже да је Босна и Херцеговина састављена од два ентитета, три конститутивна народа и да наставља да живи у међународно признатим границама са унутрашњим уређењем предвиђеним Уставом.

Истиче да они говоре увек исту политику која заступа потпуну централизацију БиХ, не уважавајући реални статус утврђен Дејтонским споразумом.

"Него разграђујући управо тај статус до нивоа да Република Српска нема смисла да постоји и да постане правна љуштура како би се једно давно обећање, а сада знамо исто тако да муслимани не би потписали споразум у Дејтону да им није обећано да ће се кроз имплементацију споразума учинити све да се разгради Република Српска и догради Босна и Херцеговина", каже Додик.

Наглашава и да су муслимани успели да направе перцепцију да је неминован рат ако Република Српска каже ми смо од данас самостални

"И да тај рат ће неминовно да доведе до тога да муслимани бране државу. Република Српска није њихова, апсолутно није њихова. Они су национална мањина у Републици Српској, као што смо и ми национална мањина у Федерацији", наводи Додик.

Истиче и да је Уставни суд поништио суштину Дејтонског споразума.

"Дејтон је направио два ентитета – један моноетнички Република Српска, а други двоетнички – Федерација БиХ која се на почетку и звала муслиманско-хрватска федерација", рекао је Додик.

"Онда су почеле те игре идеолошке, неолибералне, кроз ту причу о Федерацији БиХ да декласирају оно што се звао пројекат Херцег Босне, а касније да се настави ту са Републиком Српском што чине све време", каже Додик.

Република Српска ће бити самостална држава и то ће у миру остварити

На питање да ли сада на дневном реду имовина, Додик каже да јесте.

"По њима је на дневном реду имовина, али мислим да су се прекомбиновали. Мислим да апсолутно једно јединство постоји бар у приступу, ако не у деловању свих политичких фактора у Републици Српској", истиче Додик.

Истиче да је имовина сад главно питање у БиХ, као и да Република Срспка неће ићи у Сарајево да о томе одлучује.

"Не постоји парламент БиХ, већ Парламентарна скупштина", додаје Додик.

Каже да су раније веровали да ту може нешто да се уради.

"Сад видимо да је то аждаја која је зинула и којој не може нико да затвори уста. Док не прогутају Републику Српску, неће се смирити", поручује Додик.

Поручује да је неће прогутати и да ће Република Српска бити самостална држава и у миру ће то остварити, поручује Додик.

"Ми немамо ратни план, наши планови нису ратни, наши планови су мирнодопски. Ми се питамо каква је ово галама о рату. Са наше стране ће бити мир", каже Додик.

Истиче и да је бесмислено да неко каже да ће нешто спречити оружјем.

"Како ћете спречити један парламент да донесе одлуку и каже данас проглашавамо Републику Српску самосталном државом", упитао је Додик.

На констатацију да за то требају неки савезници, Додик пита: "А откуд знате да немамо понешто или сасвим довољно". 

image