Србија и Балкан

Додик: Српска живи живот независне државе, Европа би да нам загорча живот

Покушавамо да одржавамо добре односе са Европом која нас не слуша, која сматра да смо ми њен експеримент, поручио је Милорад Додик у емисији Телеринг
Додик: Српска живи живот независне државе, Европа би да нам загорча живот© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Председник Републике Српске поновио је, гостујући у емисији Телеринг, да РС живи живот независне државе и да кореспондира у БиХ само зато што мора.

"Покушавамо да одржавамо добре односе са Европом која нас не слуша, која сматра да смо ми њен експеримент, заморче, који сматрају да треба да дамо свој суверенитет за ништа и много чега другог", рекао је Додик и додао да "они само седе и размишљају како ће загорчати живот Републици Српској".

Додик је посебно издвојио америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија "који је дошао овде да се свети", преноси РТРС.

Био је у тиму Ричарда Холбрука, а тада је био потрчко и стајао на вратима, док смо ми имали озбиљне састанке. Али он ништа није научио од тих људи. Без обзира шта ми говорили о Холбруку, он је имао поштовање према том споразуму. Он је био његов креатор. Били ми незадовољни или не, у то време слово Дејтона се поштовало, а сада се треба да се поштују снови које измишља Марфи или неки слични њему и зато смо ми и рекли да нећемо са њим да комуницирамо, рекао је Додик.

Поновио је да нико од званичника из Републике Српске на заједничком нивоу и у Српској неће разговарати са њима.

"Сматрамо да је то легло непријатељства према Републици Српској. Уколико неко дође уместо Марфија, покушаћамо да разговарамо са њим, а уколико буде имао исто понашање, ни наше се неће мењати", поручио је Додик.

Годинама смо гледали, трпели, покушавали, покушали се као Република додворити, покушали рећи да нисмо такви, да молимо да нас разумеју и да нас чују. Све те апеле које смо радили увек су се завршавали још већим њиховим лошим захтевима према нама. Лошим квалификацијама према нама, рекао је Додик.

Поручио је да је изричит став о томе да се поштују Република Српска и њена права омогућили Српској да буде баш у овом облику у којем јесте.

"Да је било попуштања и да смо радили како су они желели, она данас не би ни постојала", додао је он.

image
VV inauguration
banner