Србија и Балкан

Заказано саслушање Абазовића због Савета Европе: Гласао за "Косово" уз подршку само три посланика

Након што сам видeо Абазовића у Пећкој патријаршији, знао сам да следи потез који ће бити усмерен против Србије и српског народа, каже посланик Демократског фронта Јован Вучуровић
Заказано саслушање Абазовића због Савета Европе: Гласао за "Косово" уз подршку само три посланика© Amir Hamzagic/ATAImages

Због одлуке Црне Горе да гласа за пријем такозваног Косова у Савет Европе у среду, 3. маја премијер у техничком мандату Дритан Абазовић биће саслушан у скупштинском Одбору за међународне односе и исељенике.

Председник споменутог одбора Миодраг Лекић казао је да је потребно демистификовати ту одлуку Подгорице, наводећи да начин одлучивања ствара утисак тајанствености.

"Појавило се да Социјалистичка народна партија (СНП) каже да ништа о томе не зна. Ако је тако, држава је вођена на неозбиљан начин, који не доликује месној заједници", рекао је Лекић.

Он је казао да ће тражити објашњење како је то одлучено и да чују образложење Владе и Министарства спољних послова.

"Ово није антиалбанска политика, нема везе уопште са тим питањима добросуседских односа, него се ради о одговорности и питању озбиљности црногорске Владе", истакао је Лекић и додао да то питање заслужује да буде озбиљно анализирано.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Славен Радуновић упитао је зашто ако се Украјина наводи стално као пример последњих годину дана, неко није размислио зашто је Украјина била уздржана.

"Зато што ако могу да се прекрајају границе Србији, онда се поставља питање да ли ће моћи и Украјини. И онда су из тог разлога, потпуно прагматично, гласали уздржано", рекао је Радуновић и додао да је Црна Гора направила потез који се очекује од марионетске државе.

Радуновић је нагласио да су односи у региону од есенцијалног значаја за Црну Гору.

"Не можемо за ствари које се тичу најближег региона да се понашамо на начин да слушамо шта о томе мисле силе које су преко океана", рекао је Радуновић.

Према његовим речима, Абазовић не само што је урадио нешто како није дозвољено, него нема ни легитимитет.

"Има подршку осам или девет посланика, а за ову ствар нема ни толико, него три или четири, то је претерано, па и ако је од њега", додао је Радуновић.

Посланик Демократа Момо Копривица казао је да је право јавности да зна све о поступању органа власти. Копривица је казао да не верује у наводе да један део Владе није имао информације у односу на поступање другог дела.

"Не верујем у неинформисане политичаре на том нивоу, пре ће бити да се нека одговорност избегава", рекао је Копривица.

Посланик СНП-а Богдан Божовић поновио је да то није била тема на Влади и да би, да је била, министри СНП-а свакако гласали против одлуке да се подржи пријем Косова у СЕ.

"Свесни смо да су у региону најважнији односи Црне Горе и Србије, имајући у виду наше културне и историјске везе. Сматрамо да ти односи могу бити одрживи само уз поштовање интереса обје стране", рекао је Божовић.

Он је казао да је лако проверљиво да ли је одлука о подршци пријему Косова у СЕ била тема на Влади.

"Не сумњам у оно што су казали министри СНП-а – да они нису били информисани да ће представник Црне Горе гласати за пријем", рекао је Божовић.

Посланик ДФ-а Јован Вучуровић казао је да су одлуку о гласању да Косово уђе у СЕ донеле амбасаде и да су оне доминантно утицале на то.

Он је навео да је, након што је видeо Абазовића у Пећкој патријаршији, знао да отприлике следи потез који ће бити усмерен против Србије и српског народа.

"Доживљавам овај потез као понижење српског народа у Црној Гори и традиционалне Црне Горе", рекао је Вучуровић. Како је казао, да је ДФ на местима одлучивања, Црна Гора не би гласала за пријем Косова у СЕ.

image