Србија и Балкан

Бура у Црној Гори због гласања у Савету Европе: Ко је одлучио да Подгорица гласа за пријем "Косова"?

На информацију да је Црна Гора гласала за пријем такозваног Косова у Савет Европе стижу бројне реакције из саме Подгорице
Бура у Црној Гори због гласања у Савету Европе: Ко је одлучио да Подгорица гласа за пријем "Косова"?© TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Потпредседник Владе Црне Горе и лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић изјавио је да се о питању да ли такозвано Косово треба да буде примљено у Савет Европе није одлучивало на седници Владе Црне Горе.

Он је рекао да министри из СНП-а сигурно не би гласали да Црна Гора подржи пријем Косова да је то било када била тема на Влади.

Јоковић је додао да је око косовског питања најзначајнији дијалог између Београда и Приштине. И најрационалније је да Подгорица поздрави компромис који буде резултат тог дијалога, закључио је Јоковић.

Председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић саопштио је јуче да је Црна Гора на Комитету министара гласала да Косово уђе у Савет Европе.

Скупштински Одбор за међународне односе и исељенике затражиће извештај о разлозима и методу доношења одлуке црногорске владе да подржи пријем Косова у Савет Европе, казао је председник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић.

Како је истакао, одлука црногорске владе да подржи пријем Косова у Савет Европе, и то у форми тајанствене одлуке од које се затим компоненте владе јавно дистанцирају, представља нови прилог неозбилности и неодговoрности црногорске државе.

"Слично 42. влади и 43. влада - састављена од УРЕ, СНП, Бошњачке странке и албанских партија није налазила за сходно да консултује или макар обавести Одбор за међународне односе и исељенике о овој, за грађане Црне Горе осетљивој материји и одлуци", поручио је Лекић.

Напоменуо је да ће Одбор за међународне односе и исељенике затражити извештај о разлозима и методу доношења поменуте одлуке, која је, како је казао, очигледно усвојена неким парадржавним и парадипломатским начином, а у сваком случају је недемократски и нетранспарентан.

Подсетимо, премијер Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је у недавној посети Приштини да ће Црна Гора подржати чланство тзв. Косова у свим међународним организацијама, али није рекао да ли је то одлука владе или неког другог органа те земље.

image