Србија и Балкан

Дачић: Треба ли и даље да мислимо да су нам Црна Гора, Словачка и Грчка велики савезници?

Ко стварно сматра Србију за пријатеља, или бар за важног партнера, он је одавно знао како треба да гласа у Савету Европе, рекао је министар спољних послова
Дачић: Треба ли и даље да мислимо да су нам Црна Гора, Словачка и Грчка велики савезници?© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Српски државни врх најавио је суштинске и дубинске промене у спољној политици и то само дан након што је Комитет министара Савета Европе одлучио да се захтев Приштине за чланство у овој институцији проследи Парламентарној скупштини СЕ.

Први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић нагласио је у разговору за телевизију Курир да ће несумњиво доћи до корекције у нашој спољној политици кад је реч о односу према појединим земљама.

"Гласање у Савету Европе било је одговор на питање ко Србију стварно сматра за пријатеља, а ко је то само на речима. Нема ниједне европске државе која не зна колико нам је важан суверенитет и територијална целовитост. Свима смо то небројено пута објаснили и ко стварно сматра Србију за пријатеља, или бар за важног партнера, он је одавно знао како треба да гласа у Савету Европе", рекао је министар.

Он је истакао да има и оних с којима је пријатељство очигледно било само на речима, а онда је пукло чим је требало да се покаже на делу.

Додао је да нам је ово гласање било веома важно, јер нам, како наводи, помаже да своју политику коригујемо према онима према којима смо до сада имали другачији курс

"Нема боље прилике од овакве да се покаже с ким можете да рачунате као савезником. С Мађарском, на пример, можете, она је показала велику солидарност са Србијом. Признала је 'Косово', а сада је гласала против његовог уласка у Савет Европе. А да ли треба и даље да мислимо да су нам велики савезници, на пример, Црна Гора, која није била чак ни уздржана, него је гласала за, или Словачка и Грчка, које не признају 'Косово', а биле су уздржане. Било би лепо да нам објасне да ли се нешто мења у њиховој политици", поручио је Дачић.

Он је казао и да "разуме да су у Стразбуру сви гласали из својих интереса".

"Али по овоме видимо да неки не уважавају наше интересе по питању од највећег значаја за нас, него очигледно воде рачуна о нечијим другим интересима. Е, па, нека нам не понављају више да имамо одличне односе и да сарађујемо максимално. Немамо такве односе, показали сте то у Савету Европе. Ако вам није стало да имате Србију као пријатеља и савезника, онда нећете ни да је имате", каже Дачић.

Додаје да ће спољна политика Србије "сигурно доживети неке корекције кад је реч о појединим државама, и то на основу гласања у Савету Европе".

"Не може неко да гласа против Србије и да сутра дође и говори нам да нам је пријатељ. И не може нечији други територијални интегритет да буде важнији од нашег. Свако ко буде желео Србију за пријатеља и савезника мораће то да докаже", поручио је министар. 

Обарање руку

Професор безбедносних наука Мирослав Бјеговић описао је овим поводом за "Курир" као срамну одлуку Црне Горе да гласа за пријем Косова у СЕ.

"После овакве срамне одлуке где Влада Црне Горе гласа за непризнату државу 'Косово', која ће као таква прва у историји ући у Савет Европе, будући односи између Србије и ЦГ не могу бити исти. Црна Гора је овим чином свесно нарушила територијални интегритет Србије и прекршила принципе међународног права тако да овај потез Црне Горе можемо посматрати благо непријатељским", рекао је Бјеговић.

Он сматра да спољна политика Србије треба да уведе дубинске промене управо према државама које се овако односе према Србији, тј. мора да уведе мере реципроцитета.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић каже за Курир да је изненађење било што је захтев "Косова" за пријем у Савет Европе уопште дошао до гласања, јер је у једном тренутку изгледало да ће то питање засад бити скинуто са агенде.

"Мислим да је ово гласање био експресни одговор Запада на бојкот избора који су Срби на северу КиМ организовали. У току је једно озбиљно обарање руку. Вучић стално инсистира да мора прво Заједница српских општина, па онда све друго, а Запад очито шаље поруку у стилу: нећете ви да одређујете шта ће бити прво, а шта друго", сматра Јакшић и додаје да ћемо последице свега тек видети и да најава дубинских промена у спољној политици звучи "веома радикално". 

image