Србија и Балкан

При крају евакуација Срба у Судану, још двоје чекају да напусте земљу

Избеглички талас у Судану се повећава и за претпоставити је, ако не дође до правог примирја, да ће се хуманитарна ситуација погоршавати
При крају евакуација Срба у Судану, још двоје чекају да напусте земљу© Tanjug/AP Photo/Marwan Ali, File

Процес евакуације држављана Србије из Судана приводи се крају, изјавио је амбасадор Србије у Египту Мирослав Шестовић и додао да су у Судану остала још два српска држављанина која су првобитно одлучила да остану, али се због погоршања ситауције ради и на организовању њихове евакуције.

"Трећу недељу од избијања сукоба 15. априла са задовољством могу да констатујем да се процес евакуације приводи крају. Остало је још двоје наших држављана који нису евакуисани. На безбедном је њих 29", рекао је амбасадор за Танјуг.

Шестовић наводи да је од тих двоје један првобитно одлучио да остане у Картуму, али је због погоршања ситауције ипак кренуо пут Порт Судана, где се, како је навео амбасадор, настоји да му се обезбеди даљи превоз.

Други је, како каже, на крајњем југозападу Судана и са њим су у сталном контакту.

"Пре свега конзуларна служба МСП и наш центар у Београду који настоји координисано са партнерима у иностранству да омогући евакуацију и том нашем држављанину. Преко египатско-суданске границе, за коју смо били надлежни, евакуисано је девет српских држављана и неколико чланова њихових породица који нису имали наша документа", казао је амбасадор и захвалио властима Египта на помоћи.

"Наши држављани су прави хероји, који су прошли кроз веома тешке тренутке од почетка сукоба и такву слику тек стекнете у непосредном разговору са њима", објаснио је Шестовић и нагласио да је део тих људи стигао у Београд, директно, док су неки допутовали преко Истанбула, Абу Дабија или Хургаде.

Додао је да су неки одлучили да иду даље, али је већина евакуисаних стигла у Београд.

Амбасадор је истакао да је, према сведочењу српског дипломате на терену, граница под опсадом, јер јако велики број људи жели да пређе у Египат.

Сада су се укључиле и међународне организације које настоје да помогну, напоменуо је он и додао да је цео процес тежак и захтева време.

"Што се нас тиче, у акцији су учествовали наши пријатељи из УАЕ, Турске, чланице ЕУ су помогле преко војног аеродрома у Картуму, неки су се у сопственој режији упутили преко границе са Египтом и могли смо да им помогнемо тек када су дошли дотле", казао је амбасадор.

Како каже, избеглички талас се повећава и за претпоставити је, ако не дође до правог примирја, да ће се хуманитарна ситуација погоршавати.

Подсетио је да је пре сукоба 15 милиона Суданаца примало помоћ и додао да се тај број сада повећао. Зато је, како каже, хуманитарна ситауција у првом плану међународних фактора који су веома ангажовани.

"Египат је стабилна, велика земља, која је била у сличној ситуацији када је имала проблем на западној граници са Либијом и биће у стању да помогне да не дође до преливања кризе и нестабилности преко границе Судана. Томе може да допринесе примирје и обуздавање и прекид непријатељстава. На том диломатском плану анагажован је Египат као једна од заинтересовних страна која може да помогне у том сукобу", закључио је амбасадор.

image