Свет

Судан: У поноћ на снагу ступа ново примирје од 72 сата

У протекле две седмице убијено је 425 цивила, а 2.091 је рањено
Судан: У поноћ на снагу ступа ново примирје од 72 сата© AP Photo/Marwan Ali, File/Tanjug

Ново хуманитарно примирје у трајању од 72 сата објављено је данас у Судану, саопштио је портпарол паравојних Снага за брзу подршку (РСФ), прецизирајући да прекид ватре почиње од поноћи.

"Одговарајући на међународне, регионалне и локалне позиве, ми најављујемо продужење хуманитарног примирја за 72 сата, почевши од поноћи, како би се отворили хуманитарни коридори и олакшало кретање грађана и била им пружена могућност да испуне своје потребе и стигну до сигурних подручја", наводи се у саопштењу, пренео је Ројтерс.

Сукоб у Судану избио је 15. априла између националне војске и њених паравојних снага РСФ.

Према наводима суданског лекарског синдиката, у протекле две седмице убијено је 425 цивила, а 2.091 је рањено, док суданско Министарство здравља наводи да је укупан број погинулих, укључујући борце, 528, а рањених 4.500.

Западне силе завршиле евакуацију грађана

Велика Британија јуче је извела свој последњи евакуациони лет из те афричке земље захваћене ратом. САД и Француска су такође своје држављане  пребациле на сигурно, пренео је "Политико".

У Србију је, према речима министра спољних послова Ивице Дачића, од 28 наших грађана, колико их је било у Судану, евакуисано њих 27.

image