Србија и Балкан

Осморо мртвих у пуцњави код Младеновца, осумњиченом одређен притвор (ВИДЕО)

Потрага за осумњиченим је трајала осам сати, а у акцију је било укључено око 600 припадника специјалних јединица МУП-а
Осморо мртвих у пуцњави код Младеновца, осумњиченом одређен притвор (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Осам особа је убијено, а 14 рањено у пуцњави код Младеновца, пошто је на њих нападач пуцао из аутоматског наоружања, саопштио је МУП.

Након осам сати интензивне потраге, осумњичени У. Б. (21) ухапшен је у околини Крагујевца. За њим је трагало око 600 припадника специјалних јединица МУП-а.

У. Б. довели су у полицијску станицу у Смедереву на саслушање, а у станицу је стигао у касним поподневним сатима зато што га је полиција претходно водила да пронађе и преда пушку којом је пуцао. Њему је одређен притвор у трајању од 48 сати.

Осумњичени У. Б. (21) је најпре пуцао у селу Дубона, а затим у Малом Орашју и селу Шепшин.

У Дубони је убио младог полицајца и његову сестру, насумично пуцајући по школском дворишту, где је и ранио више особа. 

Према речима мештана, осумњичени, иначе из суседног села Доња Дубона, познат је као проблематичан.

На лице места ноћас је изашао и министар унутрашњих послова Братислав Гашић који је том приликом изјавио да је реч о терористичком акту.

  • 5. мај 2023 • 21:16

    21:16

    Одата почаст страдалима широм землље, региона и дијаспоре

    Страдалима у масакру код Младеновца почаст су одали грађани Србије, региона и дијаспоре.

    Паљењем свећа и доношењем цвећа и порука подршке породицама жртава, од њих су се опростили у већим градовима Србије, али и у Подгорици, Сарајеву, на Палама, Скопљу.

    У амбасади Србије и конзулатима у Њујорку и Чикагу отворена је књига жалости, која ће у понедељак бити отворена и у Вашингтону.

  • 20:40

    Познато стање пацијената у КЦС: Троје од седморо људи оперисано, у стабилном су стању

    Директор Универзитетског клиничког центра Србије Милика Ашанин изјавио је данас да су троје од седморо жртава напада масовног убице у околини Младеновца оперисани у том центру и да је њихово стање стабилно.

    "Ми смо примили девет пацијената. Од њих је седморо већ оперисано и могу да кажем добре вести, да су њих троје, пацијенткиња 2003. годиште, која је имала тешку повреду ноге и подлактице и коју су оперисали ортопеди, пацијент 2006. годиште који је имао тежак прелом натколенице и повреду артерије, којег су оперисали ортопеди и васкуларни хирурзи, и пацијент који је имао тешку урогениталну повреду, а оперисали су га уролози, потпуно стабилно, они су се већ пробудили и већ су екстубирани", рекао је Ашанин Танјугу.

    Што се осталих пацијената тиче, Ашанин је рекао да су двоје у јако критичном стању.

    "Једна пацијенткиња са повредом главе и ока и једна пацијенткиња са тешким повредама стомака, јетре, десног бубрега и трансверзалног колена", навео је Ашанин.

    Екипе Хитне помоћи ноћас су реаговале одмах, а у Ургентном центру кажу да су били јако добро организовани.

    "Морали смо да доведемо додатно особље, што лекаре, што сестре. Сви су били заједно, хирирузи сви врста, ортопеди, анестезиолози, радиолози, биохемичари, фармацеути, трансфузиолози. За кратко време примили смо велики број болесника, али је све било јако добро организовано.

  • 20:27

    Адвокат Добричанин: Младић нема 21 годину, не може да добије доживотну робију

    Адвокат Зора Добричанин Никодиновић оценила је да што се тиче казне за починиоца злочина у Младеновцу и околини, У.Б. нема 21 и не може да добије доживотну робију.

    Како је нагласила, већа је вероватноћа да уследи максимална казна затвора од 20 година.

    "Што се тиче другог осумњиченог из Младеновца и његове кривичне одговорности, према информацијама које имамо, он нема 21 годину, не може да буде осуђен на казну доживотног затвора, већ максмалну казну 20 година затвора", додала је она. 

  • 19:07

    Федерација БиХ, Црна Гора и Словенија у приправности због дешавања у Србији

    Након два масовна убиства у Србији и бојазни од потенцијалног преливања насиља на читав регион, министар унутрашњих послова Федерације БиХ Рамо Исак и заменик директора ФУП-а Енсад Корман упутили су допис управама полиција кантоналних министарстава унутрашњих послова с циљем додатног ангажовања свих расположивих полицијских капацитета и подстицања сарадње надлежних институција са грађанима.

    Управа полиције Црне Горе, такође се подигла "на већи степен приправности", саопштило је данас Министарство унутрашњих послова.

    Словенија је такође решила да повећа присуство полиције у околини школа, макар привремено, а полиција је спремна да сарађује са школама у напорима за рано откривање потенцијалних насилних инцидената.

  • 18:14

    Осумњиченом одређен притвор од 48 сати, терети се за три различита дела

    Осумњичен У.Б. (21) доведен је у Полицијску управу Смедерево и одређено му је задржавање од 48 сати, након чега ће у законском року бити саслушан у просторијама Вишег јавног тужилаштва у Смедереву.

    У том року он ће бити приведен у Више јавно тужилаштво у Смедереву на саслушање, сазнаје Танјуг.

    Поступак за злочин у Младеновцу ће радити Више јавно тужилаштво у Смедереву, јер се прво убиство, где је убијено пет до осам особа, догодило се у селу на њиховој територији надлежности.

    Увиђај су ноћас радили заједно три заменика јавног тужиоца из ВЈТ у Београду и више њих из ВЈТ Смедерево.

    Више јавно тужилаштво у Смедереву саопштило је да на основу до сада предузетих доказних радњи и обавештења прикупљених од грађана, постоје основи сумње да је осумњичени У.Б. из Дубоне, извршио кривична дела тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, као и кривично дело отмица.

  • 17:34

    Шапић: Београђани могу да одају почаст страдалима вечерас у 18 сати

    Градоначелник Београда Александар Шапић позвао је све грађане да вечерас од 18 часова дођу испред Старог двора, запале свећу, одају почаст жртвама и да заједно искажу саосећање са породицама страдалих у ОШ "Владислав Рибникар", Смедереву и Младеновцу.

    Шта је градоначелник Београда изјавио поводом овог случаја, пронађите овде.

  • 17:05

    Због догађаја у Србији, БиХ подиже степен безбедности на највиши ниво

    Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Рамо Исак и заменик директора ФУП-а Енсад Корман данас су упутили допис управама полиција кантоналних министарстава унутрашњих послова с циљем додатног ангажовања свих расположивих полицијских капацитета и подстицања сарадње надлежних институција са грађанима.

    "Поштовани грађани, немили и стравични догађаји који су се десили у Републици Србији у којима су животе изгубила невина деца и запослени у школи  'Владислав Рибникар' у Београду, од стране дечака њиховог вршњака, масовног убиства које је починио двадесетогодишњак у Младеновцу, као и чињенице да су службеници Федералне управе полиције током јучерашњег дана лишили слободе осамнаестогодишњег младића из Бихаћа који је на друштвеним мрежама претио да ће починити масакр у Економској школи у Бихаћу изазвали су несигурност и страх код грађана Босне и Херцеговине", саопштено је из ФУП-а, а пренео је Танјуг писање сарајевског портала Кликс.

    Појашњавају да се додатно ангажовање односи на повећано присуство полицијских службеника око школа, вртића, у средствима јавног превоза, на местима окупљања малолетника и тинејџера, те активно праћење друштвених мрежа и форума, на којима се могу прикупити информације о особама које подржавају овакав или сличан вид насиља, као и друге активности чија је сврха онемогућавање извршења оваквих кривичних дела.

    Федерално министарство унутрашњих послова и Федерална управа полиције ће пружити сву неопходну помоћ са својим материјално-техничким и кадровским капацитетима, како би се степен сигурности у Федерацији Босне и Херцеговине подигао на највиши могући ниво и појединци спречили у вршењу кривичних дела, чији смо сведоци у претходних неколико дана.

  • 15:55

    Како је изгледало хапшење У.Б. (ВИДЕО)

    У опсежној акцији хапшења младића У.Б. (21) који се сумњичи за убиство осам, а рањавање 14 особа, учествовало је више од 600 полицајаца.

    Мешу њима су били припадници Управе криминалистичке полиције, Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, Полицијске бригаде, Јединице за обезбеђење, саобраћајне полиције, Службе за специјалне истражне методе, Интервентне јединице 92, Хеликоптерске јединице, Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије, као и подручних полицијских управа у Београду, Смедереву и Крагујевцу.

    Више пронађите у тексту овде.

  • 15:40

    Влада усвојиле мере за разоружавање Србије

    Због масовног злочина који се касно синоћ догодио у Младеновцу и околним местима, чланови Владе усвојили су данас на седници мере које је објавио председник Србије Александар Вучић.

    Те мере подразумевају да Министарство унутрашњих послова хитно припреми измене и допуне Закона о оружју и муницији, којима би се пооштрили услови за држање и ношење кратког ватреног оружја, а за оне који не испуњавају пооштрене услове биће предвиђен обавезан откуп оружја, наводи се у саопштењу Владе.

    Ова мера се доноси како би се број кратког ватреног оружја, у поседу правних и физичких лица, смањио за деведесет процената.

    Које мере су усвојене, сазнајте у посебном тексту.

  • 15:29

    Полиција претресла викендицу масовног убице, пронађен арсенал наоружања

    Код осумњиченог за масовно убиство осам људи и рањавање, за сада 14 грађана Младеновца и околних села Орашје и Дубона, У.Б. (21), пронађена је већа количина оружја и муниције, преносе београдски медији.

    Наиме, према првим информацијама, полиција је на лицу места извршила претрес и запленила оружје које је пронађено у викендици коју је У.Б. користио - у кући у су пронађене четири бомбе, око 250 метака и пушко-митраљез које је донео својим рођацима.

    Шта су још пронашли припадници полиције, сазнајте у посебном тексту.

image
VV inauguration
banner