Србија и Балкан

Амбасадор Русије у ЦГ: Званична Подгорица није на правој страни историје

Без обзира на гласање Црне Горе у Уједињеним нацијама, Русија верује да у овој земљи и даље живе они који су против фашизма
Амбасадор Русије у ЦГ: Званична Подгорица није на правој страни историјеwww.globallookpress.com © Roman Denisov, Роман Денисов

Амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслењиков рекао је данас да је "уверен да ће братски народ Црне Горе сачувати своју приврженост антифашизму и да неће следити пример неких нових чланица ЕУ", на чијој територији се данас уклањају совјетски споменици и ради на мењању историјских чињеница.

Подсетио је и да Подгорица "нажалост" прошле године гласала против усвајања резолуције о борби против нацизма у Уједињеним нацијама, када је за усвајање документ гласало 120 земаља, односно, више од половине земаља чланица УН-а.

Све ово показује да се Црна Гора није придружила "исправној страни историје", индиректно је објаснио амбасадор за портал "ИН4С.нет", коментаришући празник Дана победе. 

Русија је годинама упозоравала, како наводи, да су заборављање и фалсификовање историје и поука из Другог светског рата недопустиви, а да је оживљавање нацизма опасно.

"Нажалост, данас се ово предвиђање потврдило. И данас Русија је поново као непремостива препрека стала на пут неонацизму, који је изникао у Украјини, где се отворено користи не само симболика, него и праксе нациста: ван закона су стављени они грађани Украјине који се изјашњавају као Руси, руски језик је забрањен у друштвеном животу и просвети, културно и историјско наслеђе заједничко за Русију и Украјину се урушава, невиђене размере су досегла гоњења Украјинске православне цркве, уништена је слобода говора, због храбрих алтернативних ставова политичари, новинари и обични грађани не само се гоне, него и физички елиминишу", каже Маслењиков.

Немица усред Кијева тражи пораз Русије

Он се осврнуо на то што је баш данас Кијев посетила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и оценио да је тај чин не само неморалан, него је и доказ да је Брисел изгубио контакт са реалношћу.

"Јасно је да шеф Европске комисије не може да делује у националном својству. Међутим, шта ће помислити стотине милиона обичних људи, чији су очеви и дедови ослободили Европу, када буду чули како Немица усред Кијева тражи пораз Русије? Поготово, као и пре осам деценија непријатељ има на располагању неограничене ресурсе целог европског континента. Међутим, и овог пута победа ће бити наша", поручио је Маслеников.

Изјаве кијевских власти да су спремни да "држављане Русије убијају по целом свету", како наводи, потврђује да је кијевски режим не само спонзор, већ и директан организатор терористичких акција.

"Руски народ никада неће заборавити на подвиг и жртве очева и дедова који су током Другог светског рата дали живот за отаџбину и свет без нацизма", поручио је руски амбасадор.

image