Свет

Скандал у Варшави: Спречили руског амбасадора да положи цвеће; Москва: Реаговаћемо!

Пољско Министарство спољних послова је било обавештено о церемонији коју је планирала амбасада, али пољске власти нису спречиле провокативне акције "демонстраната", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова
Скандал у Варшави: Спречили руског амбасадора да положи цвеће; Москва: Реаговаћемо!www.globallookpress.com © Attila Husejnow

Варшава је данас још једном показала да гаји непријатељске односе са Русијом, увредила је сећање на више од 600.000 совјетских војника који су дали животе приликом ослобођења Пољске од немачке окупације, навело је руско Министарство спољних послова у званичном саопштењу поводом инцидента у Варшави.

Наиме, Агресивна група људи која се данас окупила око меморијалног гробља у пољској престоници спречила је руског амбасадора у тој земљи Сергеја Андрејева да положи цвеће на овом спомен-обележју на Дан победе.

Пољско Министарство спољних послова је свакако било обавештено о церемонији коју је планирала амбасада, али пољске власти нису спречиле провокативне акције "демонстраната", наводи се у саопштењу.

"Оно што се десило још једном показује дволичну политику Варшаве у тумачењу догађаја из Другог светског рата, покушавају да забораве улогу нашег народа у спасавању европских земља од нацистичке Немачке", истакло је руско МСП.

"Нећемо остати без одговарајуће реакције", додаје се у саопштењу.

Окупљени народ затражио је од руског дипломате да скине симбол Георгијевске ленте са одеће, у исто време покушавајући да њега и руску делегацију отера са овог места.

Како преносе руски медији, полиција која се налазила на лицу места није интервенисала, рекавши да не виде основе према којим би требало да зауставе непримерено понашање демонстраната.

Међутим, амбасадор није положио венац и био је принуђен да напусти гробље. На срећу, није задобио никакве повреде. 

Прошле године, на истог овог амбасадора у Пољској 9. маја извршен је напад при полагању венаца на меморијално гробље. Том приликом је на Андрејева бачена црвена боја, а за напад су окривљени једна држављанка Украјине и још неколико особа. 

image
VV inauguration
banner