Србија и Балкан

Мошти Светог Николаја Жичког на челу београдске Спасовданске литије

Изузетно, мошти српског светитеља биће донете из манастира Лелић код Ваљева у Београд ради утехе верног народа у овим тешким данима, саопштила је СПЦ
Мошти Светог Николаја Жичког на челу београдске Спасовданске литије© ATA Images, all rights reserved

Кивот са моштима светог владика Николаја жичког и охридског биће на челу традиционалне Спасовданске литије у Београду и он ће изузетно бити донет из манастира Лелић код Ваљева ради утехе верног народа у овим тешким данима и ради духовног окрепљења, саопштила је Српска православна црква.

"Овогодишња слава престоног Београда, Вазнесење Господње, и традиционална литија, због страдања и губитка живота наших младих људи у градским општинама Врачар и Младеновац, због бола и туге васцелог народа за невино пострадалима биће у знаку речи Светог владике Николаја Жичког и Охридског: Молитвом измолимо благословени мир међу људима!", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, литија ће 25. маја у 19 сати кренути градским улицама од Вазнесењског до Светосавског саборног храма.

Претходног дана, 24. маја, свете мошти владике Николаја биће пренете у ваљевски Саборни храм, одакле ће после молебна свечано у пратњи епископа ваљевског Исихија кренути ка Вазнесењској цркви у Београду, где ће бити дочекане у вечерњим часовима пред празнично бденије, наводе у СПЦ.

У Вазнесењском храму мошти ће бити и на сам дан празника да би у вечерњим часовима у свечаној Спасовданској литији биле пренете до храма Светог Саве, где ће патријарх српски Порфирије служити молебан и беседом се обратити окупљеном народу.

"С вером и молитвом, уз Светог владику Николаја, корачајмо београдским улицама ради исцељења душе и тела, освећења улица и тргова и за мир међу људима!", закључује се у саопштењу.

image