Србија и Балкан

Патријарх Порфирије: Ужасна бол нам је ранила душу

Важно да је свако постане бољи и да погледа у себе, да потражи кривицу у себи, поручио је поглавар СПЦ
Патријарх Порфирије:  Ужасна бол нам је ранила душу© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Након вечерњег богослужења у СПЦ, у свим београдским храмовима служен је помен страдалима у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар".

Окупио се велики број грађана који су одали почаст жртвама крвавог пира

У храму Светог Саве патријарх српски Порфирије позвао је све грађане да се помоле за невино пострадале основце и њиховог школског чувара Драгана и додао да свако има кривицу у себи и да је родитељима најтеже да нађу утеху.

"Ако не будемо бољи, ако не будемо боље слушали речи Божије, ако реч Божија не буде наш живот и због ње не постанемо бољи, онда ће нам све лоше речи постати бумеранг", поручио је патријарх.

Важно да је свако постане бољи, да погледа у себе, да свако потражи у себи кривицу, поручио је поглавар СПЦ.

"То је почетак и ако то чинимо, ако тако поставим свој живот, онда имам право да упутим примедбе онима који су безнадежни и испуњени бригом", рекао је он и додао да су ово вероватно речи које није требао да изговори данас и да су ово речи које су сувишне.

Патријарх је навео да су они који је требало да буду наша будућност и утеха, одједном изгубили живот.

"Пострадали су пред нашим очима, у нашем комшилуку, са нашом децом и од наше деце и наравно да је ужасна бол ранила душу сваког од нас, јер се ради о нашој деци, јер се ради о догађају који не може да се појми. Нема логике која може да појми шта се то збило, нећу рећи шта се то збива", поручио је српски патријарх.

Додао је да треба да се помолимо за спас деце која су настрадала и да се помолимо за себе да нам се отвори Божији пут и да разумемо његову реч, као и да разумемо шта треба да буде узрок и циљ наших живота, да знамо смернице, и онда опет бићемо у искушењу, али да "морамо да будемо у вери Христовој".

"Родитељима који су изгубили своју децу, молим се да им Господ да утеху, а и да дода веру. Верујем и сигуран сам, не знам кад ће видети све другачије, јер је ово ненадокнадиви губитак и знам да је празнина која се не може надоместити. Они су у Царству Божијем, у које ћемо сви отићи и оно је сасвим другачије од овога и сигуран сам да и ваша деца тугују због ваше туге, али и гледају вас и моле се за вас и све нас. Да будемо бољи, да будемо одговорнији и свако на своме месту".

Истакао је да је важно да се сви помолимо за рањене да се што пре опораве.

Додао је да је више поглавара цркава упутило саучешће и молитву за настрадале.

Многи у свом животу имају проблеме, подсећа патријарх, неке реше, неке не реше. Има много тешкоћа, непознаница, недоумица.

"Нешто је могло и да се не деси у нашем животу, а нешто необјашњиво се и дешава, оно што не можемо да избегнемо, а са нечим морамо да се суочимо, а то је смрт и она је једини нерешиви људски проблем", додао је он.

Молитви је присуствовао велики број грађана, деце, ученика школе у којој се трагедија десила, као и министар просвете Бранко Ружић.

image
VV inauguration
banner