Србија и Балкан

Трећи дан жалости у Србији: Заставе на пола копља, свеће и цвеће на местима злочина

Србија тугује за седамнаесторо страдалих у два масовна незапамћена злочина у Србији, у два дана
Трећи дан жалости у Србији: Заставе на пола копља, свеће и цвеће на местима злочина© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Данас је трећи дан жалости у Србији због трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и масовног убиства у селима у околини Смедерева и Младеновца.

Србија тугује за седамнаесторо страдалих у два масовна незапамћена злочина у Србији, у два дана. Заставе су спуштене на пола копља, а све активности почињу одавањем поште минутом ћутања.

Грађани широм Србије и региона одају пошту страдалима у две масовне пуцњаве.

Данас ће бити сахрањено троје страдалих у Дубони. На београдским гробљима јуче су сахрањена четири ученика и радник обезбеђења школе на Врачару. Петорица младића сахрањена су у Малом Орашју.

Грађани и пети дан од трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" када је тринаестогодишњи К.К. убио осам ученика и радника обезбеђења, а шест ученика и наставницу ранио доносе цвеће и свеће.

У понедељак ће прваци и четвртаци бити у школском боравку, а од среде ће се у школу вратити и остали ђаци. У учионици где је злочин почињен настава се неће одржавати до краја године.

Књиге жалости у свим амбасадама Србије широм света

Заставе Србије спуштене су на пола копља на амбасади у Вашингтону, на згради Мисије у Њујорку, као и на конзулатима у Чикагу.

У њих су се уписали бројни чланови дипломатског кора, а међу првима амбасадори Хрватске и Кипра, као и представници Конгреса, академске и научне заједнице, дијаспоре.

Међу онима који су се у петак уписали у књигу жалости био је и конгресмен Ерик Сволвел. Уписали су се и Амбасадори Румуније, Белорусије, Бугарске, цела дипломатска мисија Црне Горе, заменици амбасадора Украјине и Грчке, представници амбасада Русије, Француске.

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар написао је у књизи жалости: "Народу Србије, у име америчког народа и лично име, изјављујем најдубље саучешће на овај дан жалости. Знајте да смо у вашој тузи уз вас у пријатељству. Заувек ваш пријатељ, Габријел Ескобар", написао је заменик помоћника државног секретара САД, речено је Танјугу из амбасаде.

У црквама СПЦ широм Сједињених Држава, попут Цркве Светог Луке у Вашингтону, одржани су помени за све жртве напада у школи "Владислав Рибникар", док су у бројним српским светињама, којих је у САД 136, планирани и за данас.

Црква Светог Николе у Брукфилду, двадесетак километара од центра Чикага, позвала је вернике да данас после литургије присуствују помену који ће се служити за невино настрадале и спасење српског народа.
Владика источно-амерички Иринеј упутио је у среду позив свима да у молитвама мисле на жртве трагичног догађаја у школи на Врачару.

Дан жалости и у Црној Гори

У Црној Гори је Дан жалости због две трагедије у Србији у којима је убијено 17 особа.

"У складу са Одлуком, на дан жалости на јавним местима неће се одржавати програми јавног, културног и забавног карактера, а у угоститељским објектима неће се емитовати музика. Електронски и други медији дужни су своје програмске садржаје прилагодити обележавању дана жалости", додаје се у саопштењу Владе Црне Горе.

Државна застава истакнута на Амбасади Црне Горе у Кнез Михајловој улици у Београду је, у знак солидарности са народом Србије, спуштена на пола копља.

И у Генералном конзулату Црне Горе у Сремским Карловцима црногорска застава се налази на пола копља.

Oтправник послова у Амбасади Црне Горе у Београду Предраг Митровић и конзулка Невенка Ћировић уписали су се у књигу жалости у Министарству спољних послова Републике Србије.

image
VV inauguration
banner