Србија и Балкан

Поглавари верских заједница: Определимо се за живот

Викар патријарха српског Владика Иларион, београдски надбискуп Ладислав Немет и београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић упутили су речи утехе док Србија тугује
Поглавари верских заједница: Определимо се за живот© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Туга је неизбежна у овом свету, али треба наставити са животом, не од тренутка трагедије и од тренутка тријумфа зла, него ка тренутку вечне и апсолутне радости која нас очекује, поручио је викар патријарха српског Владика Иларион.

Он је истакао да се туга своди на лични план, неко зна да тугује и тугује радостворном тугом, оном која ослобађа, спасава и која шири биће, а неко тугује не на спасење.

Иларион је у изјави за Танјуг напоменуо да је туга неизбежна у овом свету, који у злу лежи иако је створен из љубави и да би вечно постојао, али да због опредељења и тајне људске слободе постоји окретање леђа добру.

"У ово доба нас је туга све опхрвала. Мене је то асоцирало на Велики Петак, на онај потрес који је наступио, чак се и природа потресла, камење се распало како се говори у Светом писму, тако се осећа ових дана. Велики потрес, и имам утисак да нам је зло ушло у најинтимнији простор, као да је зло ушло у нашу дневну собу, тамо где нико није очекивао да можемо да будемо нападнути и да нас неко угрози," рекао је он.

Сматра да су страх и туга који постоје нормални, али да је потребно пре свега веровати да је овај свет створен да би био рај, јер је рационално објашњење за све што се дешава тешко наћи.

Треба, додаје, храбрити људе, определити се за живот и своје животе и да своју љубав негујемо и због деце која су настрадала, да своје животе треба да променимо једним делом због њих и на тај начин превазиђемо тугу.

С једне стране у овом свету не може се преболети губитак вољене особе, рекао је Владика, јер сматра да ће родитељи настрадале деце своју утеху доживети онда када их буду заиста загрлили, а да до тада остаје нада том сусрету јер, како објашњава, Хришћани заправо живе за сусрет који треба да се деси са живим Богом, а и са оним људима који су се определили да живе љубав.

Београдски надбискуп Ладислав Немет напомиње да је у овим тренуцима важно ћутати, како би се одало поштовање свим жртвама и њиховим родитељима, да се у тишини треба уклопити молитва јер, како објашњава, Бог је тај који даје живот и који га може и наградити.

Затим, објашњава Немет, треба разговарати, како родитељи са децом, тако и деца са родитељима и стручњацима, јер нема свако исту јачину да сам реши проблем, а као трећу и јако важну ствар, истакао је рационалне мере које би требало да се уведу, да се побољшају како би било већег поштовања за образовање, учитеље, школу, дисциплину.

Сматра да Срби као нација умеју да тугују, и да су ови трагични догађаји показали солидарност и саосећање народа, као и позитивну страну друштва, коју напомиње, треба ојачати уз помоћ политике и одговорних лица, како би се смањила могућност понављања таквих ствари.

"То зависи од дубине особе, колико је једна особа способна да превазиђе неке тешке трауме. С друге стране, мислим да вера може да помогне, ако верујемо да ћемо се срести, да то није стварно последње. Мислим да ћемо онда моћи свакако да живимо с тим, никада заборавити, али живети с тим и не дозволити да нам туга и бол сасеку крила", објаснио је надбискуп и додао да би институције требало да предузму нешто како се трагични догађаји никада не би заборавили.

Београдски Муфтија Мустафа Јусуфспахић изјавио је данас да када се бол дели она је мања, а срећа када се дели је већа, и да је осећање Богом дан начин како се зближити и никада више не отуђити једни од других.

Сматра да су људи суштински заборавили свог творца и од чега су настали, и додао да што се пре буду вратили својој земљи, биће у складу са миром, тишином, помирењем и својим створитељем, јер је најважније у данима туге вратити се пре свега себи, а онда другима.

Човек је, како каже, друштвено биће које је Бог дао на земљу да дели све што има, јер суштински, човек не поседује ништа, већ му је све дато на поверење. Земља му је дата на поверење коју треба вратити онако како је добијена, чиста и здрава.

"Може ли се преболети издаја према ономе који вас је створио. Ако је Бог тај који прашта и опрашта људима који су његова створења, кога смо ми заборавили, а онда нам даје децу да видимо ми како је то када некога ти створиш. Решење је у понизности јер смо тад на највишем нивоу код Бога" објаснио је он.

Муфтија каже да оно што се треба урадити јесте да се вратимо свом створитељу и помиримо са чињеницом да су људи Божија створења, која ће Бог саставити на будућем свету, и иситиче да се не сме заборавити да је Шејтан једини човеков непријатељ.

image
VV inauguration
banner