Србија и Балкан

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић присуствовали примопредаји дужности епископа војног (ФОТО)

Церемонији примопредаје дужности претходили су Света архијерејска литургија и молитвени чин благодарења у нишком Саборном храму Свете Тројице, који су уз епископа Арсенија и епископа Доситеја саслуживали војни свештеници Војске Србије
Министар Вучевић и генерал Мојсиловић присуствовали примопредаји дужности епископа војног (ФОТО)© Министарство одбране

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас у Епархији нишкој примопредаји дужности епископа војног између досадашњег епископа нишког господина Арсенија и новопостављеног епископа липљанског господина Доситеја, викара патријарха српског господина Порфирија.

Церемонији примопредаје дужности претходили су Света архијерејска литургија и молитвени чин благодарења у нишком Саборном храму Свете Тројице, који су уз епископа Арсенија и епископа Доситеја саслуживали војни свештеници Војске Србије. 
 
Министар Вучевић и генерал Мојсиловић, том приликом, честитали су новопостављеном епископу војном Доситеју ступање на нову дужност и указали на њену важност, као и на значај верске службе за припаднике наше војске.

У знак захвалности за досадашњу сарадњу и подршку верској служби у Војсци Србије, епископ Арсеније је највише одликовање Епархије нишке - Орден Светог Романа Ђунишког првог степена доделио Министарству одбране, а које је на данашњој церемонији уручио министру Вучевићу. Највише одликовање Епархије нишке епископ Арсеније доделио је и начелнику Генералштаба генералу Мојсиловићу.

Министар Вучевић, уручивши епископу Арсенију плакету Министарства одбране, захвалио је у име Министарства одбране на свему што је радио и за војску и за цркву и за отаџбину Србију, али и за цео српски народ током четири године часног и честитог службовања као епископа војног.

Генерал Мојсиловић епископу Арсенију уручио је официрску сабљу и том приликом изразио захвалност у своје и у име припадника Војске Србије на изузетној сарадњи која је учврстила односе Српске православне цркве и Војске Србије и допринела јачању моралне снаге њених припадника.
 
Епископ Арсеније министру Вучевићу и генералу Мојсиловићу уручио је иконе Господа Исуса Христа и настолне Библије.

Данашњој свечаности присуствовали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић и начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић.
 
Епископ Доситеј хиротонисан је 11. децембра 2022. године у Храму Светог Саве, након што је на редовном заседању Сабора Српске православне цркве изабран за викарног епископа патријарха српског са титулом епископа липљанског и том приликом, имајући у виду његову официрску каријеру, одређен и за епископа војног.

image