Србија и Балкан

Патријарх Порфирије: Колико год неко рушио цркву, она се поново диже

Патријарх је обновљеном Храму и свештенству поклонио икону Светог Саве, а Орденом Светог Саве одликовао је највећег добротвора и кума Храма, Зорана Тегелтију
Патријарх Порфирије: Колико год неко рушио цркву, она се поново диже© TANJUG/ SRNA/ NENAD STUPAR/bs

Патријарх српски Порфирије освештао је данас обновљени храм Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду, а у беседи је верницима поручио да је православна вера обликовала народ да има свој идентитет.

"Црква Христова су врата истине, колико год неко рушио цркву - она се диже. Захвалан сам што сам са вама овде данас. Моја љубав је трајна и увек има места за вас у мом скромном срцу", истакао је патријарх, преноси Срна.

Он је указао да је исправно желети и тражити Господа, али да то треба радити на духовни начин.

"Блажени су они који верују, а нису видели. Господ подсећа да је свако од нас много више од материјалног, а то је духовно, то је вера нашег срца", рекао је патријарх Порфирије.

Истакао је да никада није било једноставно веровати у Христа, а често чак и опасно, али да вера подразумева ризик.

"Суочавамо се са неспремношћу да опраштамо другима, гордошћу и завишћу. Ризик је ићи за Христом. Вера подразумева опрост", навео је Порфирије.

Он је рекао да је вера поверење, а од људи се тражи да верују.

"Ми као мироносице данас смо овде у овом Храму жедни истине и правде и љубави Господа. Знамо да имамо безброј промашаја и да не можемо ни да се кајемо. Зато што знамо да је тако, долазимо с поверењем у његову љубав. Зато се уздамо у његову љубав и милосрђе. То знају и они који су зидали овај храм", рекао је патријарх.

Порфирије је обновљеном Храму и свештенству поклонио икону Светог Саве, а Орденом Светог Саве одликовао је највећег добротвора и кума Храма, Зорана Тегелтију, за показан лични ангажман и обнову храмова у Бихаћко-петровачкој епархији.

Великим добротворима проглашени су кабинет председника Републике Српске, Влада Републике Српске, привредници Младен Милановић, Тривун Милановић, други привредници, јавна и приватна предузећа и појединци.

Светој архијерејској литургији присуствовали су многобројни верници, а патријарху је саслуживало свештенство Српске православне цркве, преноси РТРС.

Патријарх је синоћ дочекан испред Храма Рођења Пресвете Богородице, где је служена молитва њему у част, а потом и вечерње богослужење.

Храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је на месту древне црквице која је изгорела у пожару који је 1883. године захватио Варцар Вакуф, како се некада звао тај град.

Хрватске Оружане снаге и ХВО запалили су храм 1995. године а у  обнови, која је почела 2013. године, учествовали су парохијани, локална заједница и институције Републике Српске.

Храм је покривен бакром, постојећи стубови су ојачани новим бетонским стубовима, урађене су квалитетне камене фасаде, камени подови и уведено грејање.

Патријарх у Бањалуци са Додиком и епископом Јефремом

Патријарх Порфирије посетио је Храм Свете Тројице у Бањалуци, а у Владичанском двору примили су га председник Републике Српске Милорад Додик и епископ бањалучки Јефрем.

Сусрету је присуствовао и епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије. Обнова и изградња православних храмова помаже духовну обнову православне заједнице, где год се она налазила, јер храмови представљају душу сваког насеља, порука је са овог сусрета.

Патријарх Порфирије је истакао да реалност љубави Божије према човеку постаје нада, вера и реалност, те бића чини достојним вечности.

"Отуда смо се сабрали духовним поводом у Републици Српској на више страна и имали благослов да се сретнемо овде код владике у духу, љубави и радости празника Васкрсења Христовог. Молећи се Богу да Господ подари свим људима који овде живе мир, радост, међусобно разумевање сваком човеку и његовој породици", рекао је патријарх Порфирије.

"Искористио сам прилику да му пожелим добар боравак и да кажем да је народ Српске верујући, да је посвећен Српској православној цркви", изјавио је Додик након што се у Владичанском двору у Бањалуци састао са патријархом Порфиријем и владикама бањалучким Јефремом и бихаћко-петровачким Сергијем.

Додик је нагласио да се у овом тренутку гради око 50 храмова, што говори о томе да то народ и жели.

"Наша сарадња је добра. Увек је стабилно друштво и наша српска национална заједница тамо где власт и Црква немају неки посебан проблем, где заједнички делују на томе да очувају мир и стабилност", рекао је Додик, преноси РТРС.

image
VV inauguration
banner