Србија и Балкан

Вучевић: Ако неко не поштује Републику Српску, онда не чува ни БиХ

Током посете Бањалуци министар одбране Србије истакао је и да је Србија гарант очувања Српске
Вучевић: Ако неко не поштује Републику Српску, онда не чува ни БиХ© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Србија је посвећена миру и за њу је Дејтонски споразум "Свето писмо", изјавио је министар одбране Србије Милош Вучевић у Бањалуци, где се састао с тамошњим градоначелником Драшком Станивуковићем, поводом обележавања Дана града Бањалуке.

"Ми смо посвећени миру желимо што боље односе с бошњачким, хрватским народом, што боље односе БиХ и Србије. Србија је гарант очувања Републике Српске и Дејтонски споразум је 'Свето писмо' све док се  Република Српска и Федерација БиХ не договори другачије, све остало је наметање воље, а то не води ка миру и стабилности", навео је Вучевић.

Не жалимо наметања и морамо поштовати једни друге. То је политика у коју ми верујемо, додао је он.

Реагујући на изјаву министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза да је довољно "два и један да крену и пресеку Републику Српску и да Американци пошаљу оружје", српски министар одбране истакао је и да ако неко не поштује Републику Српску, онда не чува ни БиХ.

"Ако не уважавате Републику Српску, не видим како можете да чувате БиХ и каква је то порука у контексту да желите БиХ тиме сто желите да уништите конструктивни део БиХ и да претите једном од конструктивних народа. Говорим о српском народу и нисам разумео каква је то порука каква војска на Дрини, заиста не разумем", рекао је Вучевић.

Српски министар одбране изјавио је да је упознао Хелеза приликом Форума у Бриселу, и да су коректно разговарали, али да не разуме његову изјаву.

"Као да причамо о видео-игрицама и неким дешавањима која не знам чији его и сујету попуњавају. Каква је то порука да се прети конститутивном делу БиХ и српском народу", додао је Вучевић.

Министар одбране Републике Србије истакао је и да се нада да ће Хелез посетити Београд где је добродошао да појасни своје визије.

Током сусрета у Градској управи града Бањалуке, Вучевић је Станивуковићу честитао Дан града Бањалуке и изразио задовољство због тога што је сведок напретка и развоја тог града, саопштило је ресорно министарство.

image
VV inauguration
banner