Србија и Балкан

"Краљ криптовалута" негирао кривицу: У Подгорици понудио јемство од 400.000 евра

Оптужени До Квон, познат и као "краљ криптовалута", и Хон Чанд Јун су на питање суда саопштили да су средњег имовног стања, а потом набројали да у власништву имају милионски вредне некретнине
"Краљ криптовалута" негирао кривицу: У Подгорици понудио јемство од 400.000 евраGetty © Anthony Kwan

Двојица држављана Јужне Кореје До Квон, познат и као "краљ криптовалута", и Хон Чанд Јун негирали су данас кривицу пред Основном судом у Подгорици, где им је почело суђење због фалсификовања исправа. До Квон, кога америчке и јужнокорејске власти сумњиче за превару на тржишту криптовалута тешку више од 40 милијарди долара, ухапшен је прошлог месеца, када је заједно са сународником Хон Чанд Јуном, покушао да напусти Црну Гору.

У саопштењу Основног суда се наводи да су окривљени изнели одбрану и негирали извршење кривичног дела које им се ставља на терет.

Наводи се да је бранилац окривљених предложио суду да укине притвор и да, као меру за обезбеђење присуства окривљених и за несметано вођење кривичног поступка, одреди јемство у износу од по 400.000 евра, као и мере надзора забране напуштања стана и обавезе повременог јављања државном органу, али се томе успротивио надлежни тужилац.

Суд ће, додају, о наведеном предлогу одлучити у законском року, а наредни главни претрес је одређен за 16. јун.

Оптужени су на питање суда саопштили да су средњег имовног стања, а потом набројали да у власништву имају милионски вредне некретнине. Управо је то био један од разлога због чега се тижилац успротивио да суд прихвати јемство и оптужене пусти да се бране са слободе.

Према црногорском законодавству, за кривично дело фалсификовање исправа предвиђена је казна затвора у трајању од три месеца до пет година.

Јужнокорејски тужилац, који води истрагу о пропалом крипто пројекту Тера-Луна, саопштио је да оснивач те компаније До Квон треба да буде изручен Сеулу ради суђења, објавио је раније "Вол стрит журнал", подсећа портал подгоричког "Дана".

Јужна Кореја и САД су затражиле његово изручење како би се суочио са оптужбама у вези с колапсом његове крипто империје, вредне 40 милијарди долара.

Јужнокорејац је више пута негирао све оптужбе, тврдећи да су направљене грешке у крипто пројекту "Тера-Луна" којим управља његова "Тераформ Лабс".

Након хапшења До Квона на подгоричком аеродрому, црногорски званичници су саопштили да је илегално ушао у државу. Приликом хапшења, код Квона су пронађена фалсификована документа.

image