Србија и Балкан

Вучевић одговорио Бериши: Србија у стању да чува безбедност свог народа на КиМ

За разлику од њих ми не дајемо бомбастичне изјаве и не играмо се ратних игрица, него покушавамо да дођемо до историјског договора који би био од значаја за Србе и Албанце, каже министар одбране Србије
Вучевић одговорио Бериши: Србија у стању да чува безбедност свог народа на КиМ© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Србија остаје посвећена политичком дијалогу, пре свега очувању мира и стабилности, то је наш национални и народни интерес, рекао је данас министар одбране Милош Вучевић поводом изјаве посланика Демократске партија Косова Хисена Берише да је "'Косово' спремно за рат ако се наруши његов интегритет и суверенитет".

"За разлику од њих ми не дајемо бомбастичне изјаве и не играмо се ратних игрица, него покушавамо да дођемо до историјског договора који би био од значаја за Србе и Албанце", изјавио је Вучевић за Танјуг.

Вучевић је навео да Србија верује у суживот Срба и Албанаца на овим просторима, а не у сукобе и ратове, јер према његовим речима, то не води ка решавању, него ка погоршавању односа.

Министар одбране је додао да је према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација, као и у складу са међународним јавним правом, јасно дефинисано, где су границе Републике Србије.

"Границе Србије су на Шар планини и на Проклетијама, нема потребе да се играју географије, географија је јасно оцртана и јасно дефинисана у смислу територијалног суверенитета и површине једне државе", рекао је Вучевић.

Према речима Вучевића, Србија ће и даље бити фокусирана на проналазак договора са Албанцима.

"Оно што ме забрињава јесте потпуно одсуство слуха у Приштини, не само за постизање неког договора, него пре свега за разумевање, да је за Србију црвена линија, да било ко покуша да протера Србе са КиМ", оценио је Вучевић.

Министар одбране је истакао да је Србија у стању да чува безбедност свог народа на територији Косова и Метохије, као и да Приштина треба да се врати за преговарачки сто и формира Заједницу српских општина, која је дефинисана Бриселским споразумом.

"Нека се они лепо врате за преговарачки сто, то је много паметније, за почетак да формирају ЗСО у складу са принципима који су дефинисани и у Бриселским споразуму и у Споразуму из 2015. године који је пратио, односно изашао из Бриселског споразума", рекао је Вучевић.

На питање да ли изјаве, попут оне коју је дао посланик Демократске партија Косова Хисен Бериша мењају став и политику Србије, Вучевић је одговорио да политика Србија остаје иста и да се она неће мењати.

"Наша политика остаје иста, не можемо ми мењати нашу политику зато што неко од њих даје неодговорне изјаве, то је питање за њих. Ми морамо да останемо смирени и рационални, да нас не понесе тај емотивни набој, не стидећи се својих емоција, али не смете се сада тркати у бомбастичним изјавама", рекао је Вучевић за Танјуг.

Вучевић је поручио албанским политичарима који шире запаљиву реторику "Да треба да се сете да је човек слуга сваке изговорене речи, а господар неизговорене".

"Албанци треба да поведу рачуна шта изговарају и да разумеју да је и албански интерес да буде мир и да постоји суживот са Србима, као што је српски национални интерес да чувамо мир и стабилност и да пробамо да дођемо до политичког договора са Албанцима", закључио је Вучевић.

image