Србија и Балкан

Вучевић о КиМ: Нема те окупације које се нисмо ослободили

Срби се неће вратити у институције док ЗСО не буде формирана и док се приштинске снаге не повуку са севера, поручио је министар одбране Србије
Вучевић о КиМ: Нема те окупације које се нисмо ослободили© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Министар одбране Републике Србије Милош Вучевић истакао је да Београд настоји да одржи војну неутралност, и навео да је сада на КиМ на снази "огољена окупација", али да уједно "не постоји окупација које се нисмо ослободили".

Вучевић је навео да војна неутралност Србије смета многим међународним актерима, подсетивши да је и Шведска након 200 година неутралности поднела захтев за приступ у НАТО.

Он је навео да Србија јесте на европском путу, али да државно руководство сматра "да је најбоље да будемо војно неутрални" и да не може газити осећања народа и правити се да се НАТО агресија није десила, иако се од неких учесника у јавном, медијском дијалогу често може чути супротан став.

"Волео бих да сви ти паметњаковићи обиђу породице страдалих и њима то кажу", изјавио је Вучевић за ТВ Пинк и додао да мора да се поштује бол и цена коју је наш народ платио.

Србија не треба да се стиди ни једног свог борца

Министар одбране је истакао да Србија не треба да се стиди ни једног свог борца, ни оних који су ратовали у Словенији, ни оних који су били прогањани у Хрватској, ни оних који су се борили у БиХ и на КиМ 1998. и 1999. године.

Вучевић наводи да, иако је битка на Кошарама постала симбол "сукоба Давида против Голијата", не треба заборавити Паштрик и друге делове Косова и Метохије, где су се водиле тешке борбе.

"Контејнер избори" фарса демократије

Министар одбране Републике Србије назвао је изборе на северу КиМ фарсом демократије. Он је истакао да "оно што нас може учинити поносним јесте чињеница да Срби никад нису били јединственији", подсетивши да је свеукупно 13 Срба изашло на изборе, а да постоје небројена бирачка места, на којима нико није гласао.

"Ви хоћете да наметнете два до три одсто гласова већини од 98 одсто становништва. Је л то демократија? Јесу ли то европске вредности?", запитао се Вучевић.

Он је напоменуо да је порука Срба на КиМ да они не желе да живе у независном "Косову" већ у Србији.

Снажан бојкот српске заједнице

Вучевић је оценио да резултати избора указују на "снажан бојкот српске заједнице на окупацију на КиМ", изјавивши да је "то сад огољена окупација. Кад-тад ћемо се ослободити, не постоји окупација које се нисмо ослободили", подсетио је Вучевић.

Он је додао да је "чудо" да су Срби издржали толико у приштинским институцијама, након потписивања Бриселског споразума.

Наставак дијалога са Приштином

Упитан како мисли да ће сада изгледати наставак дијалога, Вучевић је рекао да не зна, али је истакао да је "важно да се преговара, да не би добили прилику да нас оптуже за опструкцију дијалога, што су нам често приговарали."

"Морамо бити трпељиви и мудри", упозорио је он.

Министар одбране је рекао да је Београд спреман да иде у имплементацију онога што је обећао, уједно истакавши да су црвене линије Србије јасне.

"Срби вам се неће вратити у институције док не направите ЗСО и у складу са дефинисаним принципима повучете снаге са севера. Дотле ви радите своје, а ми чекамо тренутак ослобођења", поручио је Вучевић.

image
VV inauguration
banner