Србија и Балкан

Посланик ДПК Бериша: Спремни смо да ратујемо са Србијом за Ниш, Куршумлију, Рашку и Санџак

Посланик Демократске партије Косова Хисен Бериша поручио је данас да је тзв. Косово спремно за рат, као и да ће се у случају сукоба са Србијом борити за Ниш, Куршумлију, Рашку и Санџак
Посланик ДПК Бериша: Спремни смо да ратујемо са Србијом за Ниш, Куршумлију, Рашку и Санџак© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Посланик Демократске партије Косова (ДПК), странке коју је основао Хашим Тачи коме се у Хагу суди за ратне злочине, поручио је да је "Косово" спремно за рат са Србијом.

"Косово је спремно за рат, уколико слобода, интегритет и суверенитет земље буду нарушени. Међутим, треба да знате да то неће бити једини сукоб. Подсећам вас и оне који подржавају Србију да ће се, у случају рата са Србијом, битке водити у и за Ниш и Куршумлију, земљу мојих предака, Рашку и Санџак", навео је Бериша у Фејсбук објави упућеној специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчаку који је претходно изјавио да је на северу КиМ могућа само нормализација или конфронтација.

"Господине Лајчак, не уцењујте. Косово не жели рат. Ушли смо у политички процес заокруживања независности, у границама које признају САД и преко стотину земаља, укључујући и најмоћније земље на свету", написао је Бериша и додао да тзв. Косово данас има 60 до 70.000 војника који неће дозволити да тзв. Косово изгуби свој суверенитет.

Он је истакао да је право тзв. Косова на независност потврдио и Међународни суд правде.

"Европска унија и ви, као посредници, ту сте како бисте олакшали дијалог, а не да деградирате независност, уцењујући нас сукобом са Србијом на северу земље. Косово и његов народ не воле рат, али ми смо спремни да се жртвујемо за њега, верујући у гаранције нашег главног савезника у рату и миру - Сједињених Америчких Држава", навео је Бериша.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштина Мирослав Лајчак данас се састао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, након чега је изјавио да на КиМ постоје два пута напред: нормализација или конфронтација, као и да ово друго никоме није у интересу.

"Можемо да имамо само нормализацију или конфронтацију, а ми свакако желимо да се фокусирамо на нормализацију, зато желимо да избегнемо било какву ескалацију или било какву конфронтацију. То није ни у чијем интересу", истакао је Лајчак.

image