Србија и Балкан

Додик на обележавању Дана војске РС: 12. мај најважнији датум у историји српског народа

Војска РС је народна, живи у народу и остаће она која ће бити обележена и слављена и у будућности. Част свим страдалим припадницима ВРС-а за слободу српског народа, рекао је председник Републике Српске
Додик на обележавању Дана војске РС: 12. мај најважнији датум у историји српског народа© Borislav Zdrinja

Дан Војске Републике Српске и Трећег пешадијског пука обележен је у Бањалуци, у касарни "Козара". Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је овај датум веома важан у историји српског народа.

"Веома важан датум у историји српског народа - 12. мај 1992. када је формирана ВРС као оружани, одбрамбени израз борбе за слободу нашег народа на овим просторима. Војска која је била народна, слободарска, патриотска, антифашистичка и војска која није починила злочине и часно се борила за слободу овог народа", истакао је Додик, преноси РТРС.

Изразивши жаљење због укидање Војске Републике Српске, Додик је поручио да је то био "лош датум" у историји српског народа у БиХ.

"Жао нам је и криво због укидања ВРС. То је лош датум у историји нашег народа", навео је председник Републике Српске.

Он је рекао да Трећи пешадијски пук негује и баштини традицију ВРС.

"Војска Републике Српске је народна, живи у народу и остаће она која ће бити обележена и слављена и у будућности. Част свим страдалим припадницима ВРС-а за слободу српског народа", навео је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, учесник Одбрамбено-отаџбинског рата, рекао је да је српски народ преко ВРС сачувао своје огњиште, своје породице, те поручио да је Република Српска тековина коју младе генерације даље морају да чувају.

Слобода нема цену

Заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић рекао је да је Војска Републике Српске сачувала српски народ и територију, омогућивши српском народу слободу на овом простору, због чега се мора чувати Република Српска.

"Слобода нема цену, српски народ ју је скупо платио у протеклом рату, због чега се мора чувати Република Српска и историјско памћење и сећање на Војску Републике Српске" истакао је Гогановић.

На стадиону Козара, након свечане предаје рапорта команданта Трећег пешадијскога пука, бригадира Сретена Милошевића заменику министра одбране у савету министара Александру Гогановићу, интониране су химна Републике Српске "Моја Република" и химна БиХ.

У Централној спомен-соби служен је парастос за више од 23.000 бораца који су животе дали за стварање Републике Српске.

У име институција Републике Српске венац је положио председник Српске Милорад Додик, у пратњи председника Народне скупштине Ненада Стевандића, премијера Српске Радована Вишковића и изасланика српског члана и председавајуће Председништва БиХ Жељке Цвијановић. Венац је положила и делегација Министарства одбране и Војске Србије.

Цвеће су положиле делегације Трећег пешадијског пука, представника у институцијама Републике Српске, српских представника у институцијама на нивоу БиХ, организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и пензионисани официри и генерали Војске Републике Српске.

Одлуку о формирању Војске Републике Српске, Скупштина српског народа у БиХ, донела је на заседању у Бањалуци 12. маја 1992. године.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата, 210.000 бораца бранило је и одбранило Републику Српску од којих је 23.801 припадник положио живот у темеље Реpублике Српске, док их је 40.000 рањено.

image