Србија и Балкан

Дан Војске Републике Српске: Чувати сећање на жртву палих бораца

Обележавање ће почети служењем парастоса у Спомен-соби, а након тога је предвиђено полагање венаца и цвећа, предаја рапорта и постројавање јединица у касарни "Козара" у Бањалуци
Дан Војске Републике Српске: Чувати сећање на жртву палих борацаwww.globallookpress.com © Borislav Zdrinja

Данас се обележава 31. година од оснивања Војске Републике Српске и 18. година од формирања Трећег пешадијског Република Српска пука, а Централна свечаност биће одржана у Бањалуци у касарни "Козара".

Обележавање ће почети служењем парастоса у Спомен-соби, а након тога је предвиђено полагање венаца и цвећа, предаја рапорта, постројавање јединица и обраћање званичника, наводи РТРС.

Одлуку о формирању Војске Републике Српске Скупштина српског народа у БиХ донела је на заседању у Бањалуци 12. маја 1992. године.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата, 210.000 бораца бранило је и одбранило Републику Српску од којих је 23.801 припадник положио живот у темеље Српске, док их је 40.000 рањено. Војно наслеђе и идентитет Војске Републике Српске негује Трећи пешадијски Република Српска пук.

Без Војске Републике Српске не би било ни Републике, ни слободе

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку команданту Трећег пешадијскога пука Оружаних снага БиХ бригадиру Сретену Милошевићу, припадницима Трећег пешадијскога пука Оружаних снага БиХ, као и некадашњим припадницима Војске Републике Српске поводом 12. маја - Дана Војске Републике Српске.

У име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем вам искрене честитке поводом обележавања 12. маја - Дана Војске Републике Српске. Одлука о стварању Војске Републике Српске, која је донесена 12. маја 1992. године, била је историјска и овај датум остаће уписан златним словима у историји српског народа, јер без Војске Републике Српске не би било ни Републике, ни слободе, истакао је Додик.

Обележавање овог значајног историјског датума, прилика је да се подсети на частан пут Војске Републике Српске и њене припаднике који су у Одбрамбено-отаџбинском рату дали своје животе и делове тела, да би данас живели у миру и слободној Републици Српској, навела је српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је честитку свим припадницима Војске Републике Српске и Трећег пешадијскога Република Српска пука.

"12. мај је један је од најзначајнијих датума у историји српског народа у Републици Српској и данас се с поносом сећамо херојског пута Војске Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинсог рата, наводи Вишковић.

Честитку је упутио и председник парламента Ненад Стевандић.

"Поносан сам на историјску одлуку Народне скупштине Републике Српске од 12. маја 1992. године о формирању Војске Републике Српске, као одбрамбене војске која је у складу са Уставом и законом штитила народ Републике Српске, бранила своју територију и дала немерљив допринос стварању и очувању Републике Српске!", написао је Стевандић. 

image
VV inauguration
banner