Србија и Балкан

Одређен притвор за припаднике "балканског картела"

У Јавном тужилаштву за организовани криминал 11 осумњичених се бранило ћутањем
Одређен притвор за припаднике "балканског картела"© Printscreen MUP

Виши суд у Београду одредио је притвор до 30 дана за 13 припадника организоване криминалне групе, такозваног балканског картела, који се сумњиче да су учествовали у међународној трговини више од седам тона кокаина.

Притвор им је одређен због постојања околности које указују на опасност од бекства и због постојања особитих околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело, наводи се у саопштењу овог суда.

Наредбом о спровођењу истраге Јавног тужилаштва за организовани криминал осумњиченом Мирославу Старчевићу је стављено на терет извршење три кривична дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Осумњиченом Младену Лазаревићу је стављено на терет извршење два кривична дела - неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, а осумњиченима Милошу Јовановићу, Драгану Ђорђевићу, Милану Митићу, Драгану Николићу, Ивану Цветковићу, Радисаву Радовићу, Глигорију Пељевићу, Милошу Радосављевићу, Мирку Павловићу, Владану Салду и Љубиши Линду стављено је на терет извршење по једног кривичног дела и то неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога.

Како је раније саопштило Јавно тужилаштво за организовани криминал наредбом о спровођењу истраге, обухваћено је још седам особа које нису лишене слободе.
Од тога два лица се налазе на издржавању казне затвора у Перуу Зоран Јакшић, а Дениз Михајловић налази у притвору по решењу Краљевине Холандије, док се Александар Илић налази у притвору по другом основу у Нишу.
Четири лица налазе се у бекству.

На саслушању у тужилаштву 11 осумњичених је искористило законско право и бранило се ћутањем, а одбрану су изнели осумњичени Љубиша Линдо и Радисав Радовић који су негирали кривицу.

Приликом претреса станова и других објеката чији су осумњичени власници или корисници пронађена је велика количина новца на различитим локацијама.

Само код једног осумњиченог, Владана Солда, који има пребивалиште на адреси где је лишен слободе у месту Житиште, пронађен је новац сакривен у бурадима у износу од три милиона евра у различитим апоенима.

Поред наведеног, приликом претреса једног од станова који су користили осумњичени на територији града Ниша, пронађена је већа количина оружја и експлозивних направа. С обзиром да је у току вештачење заплењеног оружја, у наредном периоду ће се изјашњавати на околности које се односе на илегално поседовање оружја.

Поред новца и оружја, одузети су скупоцени сатови и накит као и возила.

Јавно тужилаштво за организовани криминал одмах је блокирало све рачуне, сефове, сву покретну и непокретну имовину - станове, куће и возила осумњичених лица.

Акција која је успешно спроведена на територији Србије извршена је и у сарадњи са Еурополом, Еуројуст-ом и Париским трибуналом односно Одељењем задуженим за борбу против организованог, финансијског и сајбер криминала "Јуналцо", у којој су прукупљани круцијални докази са Скај апликације путем међународне правне помоћи као и други докази који су неопходни за поступање Јавног тужилаштва за организовани криминал, а чиме је разбијен овај "балкански картел".

image