Србија и Балкан

Ванредно обраћање МУП-а: Уклоњен највећи нарко картел на Балкану

Акција је спроведена у највећој тајности у сарадњи са полицијама Холандије и Белгије
Ванредно обраћање МУП-а: Уклоњен највећи нарко картел на БалкануGetty © Sandy Huffaker / Getty Images

Начелник Управе криминалистичке полиције (УКП) Нинослав Цмолић саопштио је данас да су ухапшене вође криминалне организације М.С. и М.Л, али и и још 11 особа за које се сумња да су биле вође независних ћелија овог картела.

Они су лишени слободе у Београду, Суботици и Зрењанину, а истрага је и даље у току.

"Србија је још једном успешном акцијом показала да је снажан међународни партнер у борби против организованог и свих других видова криминала. Припадници МУП, по налогу Тужилаштва за организовани криминал, уз координацију Еуропола, ухапсили су 13 лица, припадника организоване криминалне групе састављене од више независних ћелија које су функционисале као балкански картел. Верује се да овај картел стоји иза вишетонских пошиљки кокаина из Колумбије, Еквадора, Бразила, али и преко западне Африке. Ова акција уклонила је највећу организацију за трговину дрогом", навео је Цмолић на ванредној конференцији за медије Министарства унутрашњих послова

Пронађена је и већа количина новца и оружја на 20 претресаних локација. У сарадњи са Еурополом, Србија је успела да идентификује кључне мете на својој територији и мапира њихове криминалне активности широм света.

Начелник је навео да је у акцији кључна била Скај апликација.

"Ова акција се води од 2021. године, од када је преузета апликација, води се у тајности, до данашњег дана, дана реализације", додаје Цмолић.

Истакао је да је овај картел, вероватно и највећи на Балкану, функционисао засебно, као и да ће истрага утврдити да ли је био повезан са другим клановима.

"Ово је један од највећих, ако не и највећи нарко картел на Балкану. Све заплене су се десиле ван територије Србије из простог разлога што су деловали ван Србије. Ради се о другим европским државама које су циљ истовара кокаина. Србија није била интересантна за толике количине кокаина", додао је начелник УКП.

Заплењено је пет тона кокаина на Аруби, 1,2 тоне кокаина у Белгији, 743 килограма у Холандији.

Цмолић је, одговарајући на питања новинара, навео да је огроман одзив становништва за предају оружја, а да је, закључно са данашњим даном, предато више од 8.000 комада оружја, и да се та бројка свакога дана повећава.

Велика акција српске полиције

У великој полицијској акцији "Изи" ухапшена је балканска криминална група, део великог нарко-картела. Они се сумњиче да су у периоду од неколико последњих година прокријумчарили седам тона кокаина.

Акција је спроведена у највећој тајности у сарадњи са полицијама Холандије и Белгије, уз координацију Европола.

Ухапшена су лица која су вође највећег картела у Европи, наводи Танјуг.

Министарство унутрашњих послова је заказало ванредну конференцију за новинаре у 16 сати када ће бити познато више детаља о овој акцији.

У међувремену се огласило Тужилаштво за организовани криминал које је саопштило да је данас ухапшено 13 особа на територији Србије.

По налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал у сарадњи са МУП-овом службом за борбу против дрога, Управе криминалистичке полиције након вишемесечног предистражног поступка на територији Београда, Ниша, Лазаревца, Суботице и Зрењанина данас је ухапшено 13 особа и то: М. С., М. Л., М. Ј., Д. Ђ., М. М., Д .Н., И. Ц, Р. Р., Г. П.,М. Р, В. С. М. П. и Љ. Л, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Ова организована криминална група коју чине 20 лица сумњичи се да је умешана у међународну трговину наркотицима.

Један од ухапшених у данашњој акцији је М. Л. чије име је на суђењу клану Вељка Беливука, поменуо окривљени-сарадник Бојан Хрватин, наводећи да су припремали његово убиство, сазнаје Танјуг.

Хрватин је рекао да је он радио логистику за М.Л, односно да га је он пратио јер је група планирала његово убиство.

М.Л. се сумњичи да је био у групи "Пинк пантер", као и да је учествовао у пљачки златаре у Дубајиу.

Наиме, организатори и припадници ове организоване криминалне групе сумњиче се да су током 2020. године учествовали у набавци и транспорту више од шест тона кокаина из Јужне Америке ка земљама Западне Европе и Републике Србије.

У току предистражног поступка прикупљени су докази који се односе на коришћење "скај апликације" путем међународне правне помоћи као и докази који се односе на предметне заплене од других држава , пре свега, Републике Француске.

Од седморо који нису ухапшени, две особе се налазе на издржавању казне затвора односно притвора по решењима Холандије и Перуа, једна особа је у притвору по другом основу у Нишу, а четири су у бекству.

Ова организована криминална група, која је деловала и на подручју Кариба на Аруби, је у фебруару 2022. године уговорила за само једну испоруку дроге исплату у износу од 4,5 милиона евра.

У току су претреси на више локација.

У законом предвиђеном року полиција ће осумњичене уз кривичну пријаву спровести у Јавно тужилаштво за организовани криминал након чега бити саслушани.

image