Србија и Балкан

Годишњица Тузланске колоне: Пуцањ у мир у БиХ

Муслиманске снаге напале су колону ЈНА, која се на основу постигнутог договора, повлачила из тог града, када је убијено 54 војника, 78 рањено, а 44 заробљено
Годишњица Тузланске колоне: Пуцањ у мир у БиХwww.globallookpress.com © ©

У Бијељини и Тузли је данас обележена 31 година од напада муслиманских снага на колону ЈНА у Тузли, када су убијена 54 војника, 78 их рањено, док су 44 била заробљена.

На место злочина у Тузлу из Бијељине аутобусима су стигле породице жртава и преживели учесници и сви су мирном шетњом послали поруке-злочин се не сме заборавити, а починиоци морају одговорати.

Срамотно је, истичу, да је само једна особа кажњена за ова убиства. Жртве чекају правду за злочин без преседана над колоном ЈНА у договореном повлачењу из Тузле, рекао је на месту страдања министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Егић је поручио да се из Републике Српске тражи правична казна за све злочинце.
Председник Борачке организације Републике Српске Рада Остојић упозорио је да је злочин у "Тузланској колони" један од многих који је остао без казне, у којем су злочиници паравојне муслиманске и хрватске формације, а жртва српски народ.
"Правде за Србе нема у БиХ", рекао је Остојић, пренела је РТРС.

Навео је да су некажњени злочини над Србима део подухвата којим покушава да се створи наратив да су Срби агресори на простору где вековима живе, а да су друга два народа жртва.

Помен је служен и цвеће положено на Брчанској малти у Тузли и на бијељинском гробљу Пучиле, код Спомен-костурнице, на бијељинском градском гробљу Пучиле служен је парастос и положени венци и цвеће.

"Тузланска колона"

Муслиманске снаге у Тузли 15. маја 1992. године напале су колону ЈНА, која се, на основу претходно постигнутог договора, повлачила из тог града, преноси Танјуг. Овај догађај, од пре 31 годину, памти се под називом "Тузланска колона".

Био је то савршен злочин, или "злочин без казне" - "пуцањ у мир у Босни и Херцеговини". За овај злочин, у коме су убијена 132 војника, до сада нико није одговарао.

Дана 15. маја 1992. године нападнута је 92. моторизована бригада ЈНА, која се, у складу са претходним договором са тузланским властима, мирно повлачила из касарне "Хусинска буна".

Претходно је постојао споразум између представника СР Југославије и муслиманских власти у Сарајеву о повлачењу ЈНА са територије Босне и Херцеговине, закључен 19. маја 1992. године.

У колони је било око 600 људи, официра и војника тадашње ЈНА, са око 200 возила.

Напад су извели припадници муслиманске Територијалне одбране, полиције и формација "Патриотске лиге", док су јединице ЈНА напуштале Тузлу, на раскрсници Брчанска Малта.

Евакуација је, у складу са споразумом о мирном повлачењу ЈНА, на основу споразума потписаног између команданта касарне Милета Дубајића и власти Тузле, требало да почне у 15.00 часова, али локалне власти су покренуле спор око предаје оружја ТО Тузла.

Након што је постигнут споразум, евакуација трупа ЈНА почела је у 19.00 часова.

Када је последња трећина колоне, која је долазила из правца Скојевске улице, прошла раскрсницу Брчанска Малта, отворена је ватра из околних објеката. Пуцало се и из зграде болнице.

Потом је уследило појединачно убијање рањених. Према сведочењима, рањени су брутално ликвидирани. Тела жртава су затим однета на градску депонију.

Пролазак конвоја и напад који је уследио директно је преносила локална телевизија ФС-3.

У нападу су, како је познато, убијена 54 припадника ЈНА, рањено је 78, док су 44 припадника ЈНА заробљена, од којих је пет касније убијено.

У Спомен костурници у Бијељини сахрањено је 29 особа, али посмртни остаци већег броја жртава нису пронађени.

 

image
VV inauguration
banner