Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Шта траже пољопривредници и зашто најављују излазак на улице

Пољопривредници захтевају да субвенције по хектару буду најмање 35.000 динара и да се на дизел не обрачунава акциза и ПДВ, као и да субвенција за млечне краве износи 40.000 динара
РТ Балкан истражује: Шта траже пољопривредници и зашто најављују излазак на улицеGetty © TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Представници седам пољопривредних удружења разговарали су данас у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић и председником Скупштинског одбора за пољопривреду и Народне сељачке странке Маријаном Ристичевићем.

После састанка су изјавили да нису задовољни разговором јер, како су рекли, није испуњен ниједан њихов захтев. Због тога су за сутра најавили протесте широм Србије.

Пољопривредници траже да субвенције по хектару уместо 9.000 динара буду 35.000 динара и да се на дизел не обрачунава акциза и ПДВ, као и да субвенција за млечне краве уместо 25.000 буде 40.000 динара. Имају захтеве везане и за млеко - да премија уместо 15 буде најмање 20 динара по литру, као и да се почне са формирањем најниже откупне цене сировог млека и да заштитна цена буде 78 динара плус ПДВ. 

Председник Удружења "Стиг" из Пожаревца Недељко Савић каже за РТ Балкан да су пољопривредници изнели своје захтеве за повећање државних субвенција, премија за млеко и подршку пољопривреди, али да су добили одговор да они евентуално могу бити испуњени тек од следеће буџетске године.

"Од представника Владе Србије није било практично никакве понуде. Једино што је било понуђено је део везан за сточаре, односно увођење прелевмана од 300 динара на увоз сира. Све остало је предвиђено да се крене у реализацију тек 2024. године. Пошто ниједан захтев није испуњен, приморани смо да од сутра започнемо са протестима", каже Савић за РТ Балкан.

Он напомиње да су пољопривредници свесни да је за испуњење њихових захтева потребно доста новца и да су неопходна велика улагања, али истиче да Влада Србије није имала слуха за њихове проблеме и да због тога желе да мирним протестима скрену пажњу надлежних. Он наводи да ће протест бити организован као протесна вожња и да првог дана неће бити блокаде саобраћајница.

Траже цене пшенице као у Будимпешти 

Ратари и сточари од власти очекују да им се обезбеди цена пољопривредних производа, пшенице, кукуруза, соје и других, као на берзама у Будимпешти и Паризу. 

"Покушали смо још прошле године да укажемо на поремећаје на тржишту. Цена пшенице од 21 динар је неприхватљива, а чак је најављен откуп за 18 динара, а пољопривредници не могу да је произведу по тако ниској цени. У Мађарској је 31 динар и ми тражимо да толико буде и код нас. Берза је изманипулисана од стране извозника, који спуштају цену, а ми губимо на сваком износу који је испод 31 динар", тврди Савић.

Он напомиње да пољопривредници нису задовољни ни најављеним прелевманима од 300 динара на увоз сира, јер се та мера односи само на производе из Европске уније и не решава проблем домаћих сточара, којима млекаре због вишка млека спуштају цену по литру и отказују откуп. 

"Преко земаља ЦЕФТА споразума, нарочито из БиХ, у Србију стижу сиреви који су јефтинији од наших и спуштају цену домаћим произвођачима. Тим прелевманима ћемо се само замерити ЕУ, а то не даје никакве резултате. Млеко и млечни производи се увозе, а проблем је што се увози неконтролисано", сматра Савић.

Пољопривредник Милан Пајић из Удружења произвођача "Наше млеко" рекао је новинарима после састанка да обећања која су наговештавана нису испуњена и да су им надлежни поручили да су њихови захтеви сувише велики

Матковић Мирослав из Удружења пољопривредних произвођача Суботице оценио је "да их Влада Србије уцењује", јер, како је рекао, морају међусобно да се боре ратари са сточарима, како би опстали.

"Ово је наш заједнички проблем и сви би требало да се ујединимо", рекао је Матковић.

Ђока Ћурчић из Удружења "Иницијатива опстанак пољопривреде" је прецизирао да ће протести почети сутра поподне, да ће се одржавати од Суботице до Краљева а, ако не буде одговора, да размишљају о томе да у четвртак крену за Београд.

image