Економија

ЕУ у јулу забележила пад извоза и увоза пољопривредно-прехрамбених производа

Вредност извоза из ЕУ је смањена за два посто у односу на јун и сада износи 19,2 милијарде еврa
ЕУ у јулу забележила пад извоза и увоза пољопривредно-прехрамбених производаAP © Tanjug/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

И извоз, и увоз пољопривредно-прехрамбених производа у ЕУ у јулу ове године је показао благи пад, констатује се у најновијем месечном извештају о трговини који је данас објавила Европска комисија.

Вредност извоза из ЕУ је смањена за два посто у односу на јун и сада износи 19,2 милијарде евра, али је и даље значајно већа него прошле године. Увоз ЕУ је такође смањен за два посто у истом периоду, достигавши 14,3 милијарде евра у јулу.

Европска комисија бележи да је извоз житарица из ЕУ, пре свега пшенице и јечма, порастао према Блиском истоку и Северној Африци и наводи да је ово било изазвано руском војном интервенцијом у Украјини.

Највећи раст извоза забележен је код пшенице. ЕУ је извезла 1,9 милиона тона пшенице у јулу ове године у Северну Африку, што представља повећање од 300 посто у односу на јул прошле године.

Категорије које су доживеле пад извоза у јулу су воће и ораси (15 посто) и поврће (10 одсто), као и маслине и маслиново уље, углавном због пада извоза у САД.

Ипак ЕУ остаје највећи светски извозник пољопривредно-прехрамбених производа.

Увоз ЕУ из главних трговинских партнера, као што су Бразил и САД, такође се повећао, посебно кукуруза и соје. Увоз грожђа, семена сунцокрета и банана је у јулу, у поређењу са 2021. годином, смањен је за 24 одсто, 20 процената и 18 посто.

Европска комисија истиче да њен увоз из Украјине расте већ четврту годину редом, што указује на примену привременог споразума трговске либерализације.

Укупан увоз у ЕУ од почетка године до јула достигао је 96 милијарди евра.

Велика Британија је постала главни трговински партнер са ЕУ. Укупна размена пољопривредно-прехрамбених производа достигла је 53,8 милијарди евра у 2021. години. Други највећи трговински партнер су САД, са којима размена износи 33,8 милијарди евра 2021. године.

image