Србија и Балкан

Страно млеко пуни домаће рафове, угрожени мали произвођачи

Због огромних количина сировог млека које се увози из ЕУ, произвођачи млека у Србији дневно бацају и више од 10 тона
Страно млеко пуни домаће рафове, угрожени мали произвођачиwww.globallookpress.com © Friso Gentsch

Због огромних вишкова млека из увоза, које и даље држи дупке пуне магацине, српски произвођачи своје млеко бацају или су присиљени да га продају будзашто, јер се цена откупа креће од 25 до 60 динара по литри, пишу "Вечерње новости".

Ко нема ту "срећу" јер му је млекара делимично или потпуно обуставила откуп млека, мора да га пролије. Како су навели за лист, да би од млека нешто направили потребна им је додатна радна снага, коју и да хоће, не могу да нађу и додају да је протест произвођача најављен за 12. мај. 

Председник Удружења одгајивача говеда централне Србије Милија Палмаревић истиче да произвођачи млека дневно баце и више од 10 тона. Додаје да је тренутно стање веома лоше и да је све кренуло када се држава обавезала да ће да увози млеко, млечне производе и млеко у праху.

"Наше млекаре имају толико залиха, разговарали смо са надлежнима да утврде колико су магацини пуни робе, али нико ништа није предузео. Обећали су нам да ће порадити на прелевманима (увозним таксама) и смањењу маржи трговинским ланцима, како би се брже растеретили залиха", наводи Палмаревић. 

Објашњава да се због вишкова млеко просипа, откуп је смањен, а већини су спуштене цене.

"Када је неко у забаченом делу, па до њега може само један откупљивач да стигне, онда га уцењују, па причају да је млеко пуно афлатоксина, како би оборили цену", објашњава.

Проблем настао због западних санкција Русији

За то време, у Европи се наставља пад откупне цене сировог млека, преноси "Политика", позивајући се на "Агроинфонет". 

Цена на немачком тржишту тренутно је од 40 до 48 евроценти за литар, што помаже трговцима да обезбеде јефтиније производе на акцијама. 

Вукашин Баћина, председник Удружења произвођача млека из Баната, потврдио је за "Политику" да је у Србији дошло до смањења откупних цена, што је, како каже, лоше за произвођаче, али додаје да је производња и даље у границама исплативости.

На питање да ли је тачно да млекаре смањују откуп, одговара да озбиљне млекаре то нису урадиле, већ да су у питању спорадични случајеви. 

Баћина подсећа да је произвођачка цена млека 65 динара у зависности од величине произвођача, али додаје да Србија не може и не треба да прати дешавања с млеком у Немачкој јер се у Европи произвођачи стимулишу јако добро. 

Он наглашава да је највећи проблем за овај сектор настао од када су уведене западне санкције Русији. Велике количине млека су остале заробљене на европском тржишту и ЕУ сада стимулише млекаре да извозе ван граница Уније - у Србију, Македонију, Албанију. 

Баћина закључује да ће мали фармери тешко моћи да опстану, а да ће остати велике компаније и средњи произвођачи. 

image
VV inauguration
banner