Србија и Балкан

"Ер Србија" након три деценије лети за Чикаго; Вучић: Места попуњена до краја јуна (ВИДЕО)

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је званичном испраћају првог лета. "Кад се Јокић буде враћао из Денвера, ићи ће преко Чикага", додао је Вучић
"Ер Србија" након три деценије лети за Чикаго; Вучић: Места попуњена до краја јуна (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Српски авио превозник "Ер Србија" од данас, после 30 година паузе, поново успоставља директан авио-саобраћај између Београда и Чикага.

Званични испраћај првог лета Ер Србије за Чикаго био је на аеродрому "Никола Тесла" у 7 сати, у присуству председника Србије Александра Вучића, а инагурациони лет Ер Србије биће свечано дочекан на чикашком међународном аеродрому "О' Хер", који је један од шест најпрометнијих светских аеродрома.

"Ово је важан дан за нас. Данас је Београд и "Ер Србија" једина компанија са којом можете да летите у два града у САД. Овако можете да добијете најбољи слот и најбоље време да би путовали сви из региона", поручио је председник Србије Александар Вучић, који је присуствовао испраћају лета.

Говорећи о пословању домаће авио-компаније, Вучић је рекао да је "Ер Србија" ове године остварила све рекорде.

"На рачуну имамо више од 177 милиона евра, а остварено је девет милиона профита. Сада боље послујемо него ЈАТ у своје време", поручио је Вучић.

"Прве две године смо имали губитке на линији са Њујорком, а сада нам је то најуспешнија и најпрофитабилнија линија. Верујем да ће линија са Чикагом да постане и брже профитабилнија", додао је он.

Вучић је навео да ово повезује Србију и Србе, нашу дијаспору, али и везу "према читавом Западу, Средњем западу САД".

"Сваки лет из Чикага нам је попуњен, до јуна, само ви летите и долазите у Србију", поручио је председник Србије.

Вучић је рекао да је ово највећа уштеда времена, јер се лети свега 10 сати.

"Чуо сам амбасадора САД Кристофера Хила, и по први пут нисам гледао Николу Јокића, морао сам мало да одспавам, па сам пропустио његову игру, најбољу до сад. Па сад кад се Јокић буде враћао из Денвера, ићи ће преко Чикага", додао је Вучић.

После говора, Вучић и амерички амбасадор Кристофер Хил пресекли су свечану врпцу, чиме је лет и званично отворен.

Хил је навео да је велика част што је овде и честитао је свима у Ер Србији који су ово омогућили.

"Ер Србија не само да постаје велики играч у овој индустрији, чини и то да зближава САД и Србију, као два народа", навео је Хил.

До Чикага, српска национална авио компанија ће летети два пута недељно, средом и суботом, а од 12. јуна путницима ће на располагању бити и трећи недељни полазак, понедељком, најавили су из Ер Србије.

Летови од Београда до чикашког Међународног аеродрома "О' Хер" трајаће 11 сати, док се од Чикага до Београда путује мање, 9 сати и 50 минута.

На овој релацији прелази се растојање од око 8.000 километара.

Летови ће се обављати авионима типа ербас А330-200 из флоте широкотрупних авиона српске националне авио-компаније.

Нова линија је наставак ширења пословања српске националне авио компаније у Сједињеним Америчким Државама, где се већ директно лети за Њујорк.

У "Ер Србији" сматрају да ће нова линија значити и боље повезивање региона са Чикагом, трећим највећим градом у САД-у, после Њујорка и Лос Анђелеса, где живи велики број људи пореклом са ових простора.

Већ сада постоји велико интересовање за летове до Чикага, јер су многи од летова у наредним недељама већ потпуно попуњени, навели су у компанији.

Навели су да ће преко Београда омогућити добре везе између Чикага и других градова у својој мрежи, као што су Атина, Беч, Берлин, Болоња, Букурешт, Дубровник, Истанбул, Ларнака, Љубљана, Праг, Пула, Подгорица, Рим, Сарајево, Скопље, Софија, Тиват, Венеција, Загреб.

image