Србија и Балкан

Пољопривредници настављају протесте широм Србије

Колона трактора је на Ибарској магистрали, блокиране улице у Суботици, Богатићу и Пожаревцу
Пољопривредници настављају протесте широм Србије© Танјуг/Ненад Михајловић

Пољопривредници који су јуче изашли на улице више градова Србије наставили су протесте и током ноћи.

Пољопривредници су тракторима формирали колоне на путевима, организовали протестну вожњу или блокирали саобраћај. Колона трактора је на Ибарској магистрали, а блокада улица у Суботици, Богатићу и Пожаревцу.

Колона трактора је остала целу ноћ, још увек су на Ибарској магистрали, а полиција и даље не дозвољава улазак у Краљево, јавља РТС.

Након ноћи проведене на паркингу поред Градске куће, суботички пољопривредници су блокирали Штросмајерову улицу на један сат. Паори наводе да ће затворити неку од суботичких улица и послеподне.

У центру града је око педесет трактора, а очекује се да се протесту придруже пољопривредници из још неких околних насеља.

Председник Удружења пољопривредника Суботице Мирослав Матковић рекао је да очекује испуњење свих захтева од Владе Србије. Уколико им се захтеви не испуне до четвртка, планирају да са осталим пољопривредним удружењима из Србије у петак возе тракторе за Београд.

"Ми и даље очекујемо да се прихвате наши захтеви, да ми завршимо ово и кренемо нашим кућама, њивама и салашима. Ако не, ми ћемо у петак масовно да кренемо за Београд", наводи Матковић за РТС.

И у Богатићу и Пожаревцу и даље траје блокада, а полицијска и возила хитне помоћи су пропуштана и током блокаде.

Протести пољопривредника започели су јуче, након што су представници више пољопривредних удружења у понедељак разговарали у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић и председником Одбора за пољопривреду и Народне сељачке странке Маријаном Ристичевићем, а после састанка су изјавили да нису задовољни разговором јер, како су рекли, није испуњен ниједан њихов захтев.

Према ономе што су пољопривредници раније саопштавали, тражили су, између осталог, да се утврди минимална откупна цена млека од 78 динара по литру плус ПДВ, затим субвенције по хектару од минимум 35.000 динара, премије за млеко 20 динара по литру, умањење акцизе на дизел-гориво.

image
VV inauguration
banner