Србија и Балкан

Пољопривредници протестују, траже веће субвенције

Пољопривредници, између осталог, траже да субвенције по хектару обрадиве површине износе 35.000 динара
Пољопривредници протестују, траже веће субвенцијеwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

У више места у Србији данас се одржавају протести пољопривредних произвођача, незадовољних износима субвенција и ценама главних пољопривредних производа у Србији.

Председник Удружења пољопривредника "Стиг" из Пожаревца Недељко Савић за Танјуг је изјавио да ће пољопривредници на протестима остати све док се не почне са решавањем њихових проблема.

"У контакту смо са другим удружењима и протести се одржавају на више места, пољопривреднции из разних места у Војводини се окупљају у Новом Саду, протести су и у Шумадији, Мачви. Ми из Браничевског округа смо се окупили у Индустријској зони на улазу у Пожаревац. Ту смо са тракторима, нисмо блокирали пут, него стојимо на једној од четири траке", рекао је Савић.

Протести су уследили након неуспелих преговора између представника пољопривредних удружења са надлежним у Влади Србије, јер, како су истакли пољопривредници, њихови захтеви нису испуњени.

Пољопривредници траже да субвенције по хектару обрадиве површине износе 35.000 динара, да се утврди минимална откупна цена млека од 78 динара по литру плус ПДВ, да премија за литар млека износи 20 динара, да се на дизел не обрачунавају акциза и ПДВ те да се обезбеде цене пољопривредних производа, као што су пшеница, кукуруза, соја какве су на берзама у Будимпешти и Паризу.

Пољопривредници из Мачве, који данас протестују као и пољопривредници из Шумадије, Војводине и других крајева Србије, блокирали су центар Богатића и ту ће, како је за Танјуг навео председник Удружења произвођача млека "Наше млеко - Мачва" Милан Пајић, остати до даљег.

"Блокирали смо центар, људи из наших околних села се полако прикупљају. Тренутно је овде око 50 трактора, а неки људи су дошли колима. Највише је млекара, јер је ово углавном сточарски крај али има и ратара, чак и воћара, јер нас погађају исти проблеми и захтеви се односе на све", истиче Павић.

Грађанима Богатића, каже, није баш свеједно што им је центар града блокиран, па се и љуте због тога, али, додаје, љуте се и пољопривредници, но осим протеста немају други начин да се изборе за своје захтеве.

image
VV inauguration
banner