Србија и Балкан

Грујичић: Младић који је рањен у пуцњави у Младеновцу у тешком стању

Mинистарка је рекла да је прошле недеље у једном дану четворо деце хоспитализовано, двоје са идејом да се убију, а двоје са идејом да некога убију
Грујичић: Младић који је рањен у пуцњави у Младеновцу у тешком стању© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је да су наставница и девојчица, рањене у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар", које су биле на лечењу у УКЦС стабилно, а да је дечак који је пребачен на Институт за мајку и дете свестан, комуникативан и покреће леву руку, док је пацијент из пуцњаве у околини Младеновца који је био у КБЦ "Драгиша Мишовић" и даље у тешком стању. 

Она је казала да је момак који је из Младеновца превезен у КБЦ "Драгиша Мишовић" тренутно на интензивној нези, и да је у најтежем стању, а да су остали стабилно.

"Дечак рањен у пуцњави у школи је пребачен на Институт за мајку и дете и одвикава се од респиратора, свестан је, комуникативан, покреће леву руку, али постоје оштећена и још је рано говорити о било чему, јер је прошло само две недеље. Момак рањен у Младеновцу је на интезивној нези и он је у најтежем стању. Остали су стабилни. Тренутно је један момак отишао на снимање, па иде на хирургију, а на интензивној остаје само један, који показује побољшање, мада је рано давати прогнозе", изјавила је Грујичић.

Министарка је поручила је да је потребно бар још два-три месец, како би се сагледале последице, а да је пред свим пацијентима дуготрајан опоравак.

Она је, говорећи о последицама по ментално здравље деце рекла да је прошле недеље у једном дану четворо деце хоспитализовано, двоје са идејом да се убију, а двоје са идејом да некога убију.

Грујичић је због тога апеловала на медије да приказују више мотивационог садржаја, попут успеха спортиста и ђака, како би на тај начин лепе ствари деци биле доступне путем медија.

Када је реч о куповини протезе за руку девојци повређеној у пуцњави у околини Младеновца, министарка је поручила да ће држава покрити трошкове уколико се покаже да јој је та протеза неопходна.

"Још је рано говорити да ли је она кандидат за то, ако јесте кандидат то ће јој бити обезбеђено. Када рана зарасте процениће се да ли јој је протеза потребна или не", поручила је она.

image