Србија и Балкан

Грујичић: Психијатри ће радити на случају ђака К.К, на дечију психијатрију примљено четворо деце

Након трагедије у ОШ "Владислав Рибникар", када је ученик седмог разреда К.К. прошле седмице убио осморо деце и школског чувара, јавност је и даље узнемирена
Грујичић: Психијатри ће радити на случају ђака К.К, на дечију психијатрију примљено четворо деце© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је да су и родитељи и деца узнемирени након трагедије, која се десила у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, као и након масовног убиства у Младеновцу.

Како је рекла, јуче је на дечју клинику за неуропсихијатрију примљено четворо деце, јер је двоје имало идеју да би требало да се убију, а двоје да некога треба да убију.

"Деца су осетила да нешто није у реду, и родитељи. Та деца су захтевала да остану у болници, и зато позивам све родитеље, децу, да ко год има проблем, окрене број телефона који треба. Ја се слажем да у школама треба да буду полицајци, али не могу они да зауставе страх, ту су неопходни педагози и психолози, да се прича", рекла је Грујичић за телевизију Пинк.

Институт за ментално здравље у Београду отворио је две телефонске линије: 063 8681757 и 063 8682217.

На Клиници за психијатрију УКЦС формиран је тим стручњака: 066 8300854.

Бројеви за заказивање су 011 3662124 и 063 310723.

Министарка је навела да живот мора да иде даље, те позвала медије да пусте да струка одлучи како ће се ићи даље, и који су даљи кораци у решавању проблема, који нас је све оставио затеченима.

"Хајде да причамо о лепим стварима, о хуманитарним акцијама, успесима. Немојте више да црним хроникама пуните насловнице часописа. Нека тужилаштво и полиција раде свој посао. Живот иде даље, знам да то звучи сурово, али тако је", каже Грујичић.

Према њеним речима, психијатри ће радити на случају дечака К.К. који је убио школске другове и чувара школе, наводећи да рад са њим може да траје месецима.

"Није лако да се све одмах утврди. Неке ствари морају да потрају", рекла је она.

Министарка је поменула спонтана окупљања људи, додајући да је то доказ да људи морају да размене мисли, јер "екрани" нису довољни.

"Дани жалости су прошли, али хајде да тој деци почнемо да причамо о лепшим стварима. О спортистима, успесима, такмичењима... Идеја је да се скрену мисли. Огромна је одговорност на наставницима, учитељима, замислите како је деци која ће да се врате у ту школу. Ово за њих мора да остане само једно ружно искуство", прича Грујичић.

Струка је та која може да помогне, напоменула је министарка, а то је овиме сада што се дешава, како каже, доказано.

Грујичић је потом похвалила екипе Хитне помоћи које су биле и више него активне када се десио масакр у Младеновцу.

"Здравствени систем одлично функционише, када су ове ствари у питању. Да, некада се чека, заказивање, и друго нешто, али отворити шест операционих сала за шест сати, то можемо само ми", навела је Грујичић.

О стању повређених у пуцњавама

Говорећи о стању повређених у прошлонедељним трагедијама, Грујичић је казала да је повређени младић из Младеновца који је био хоспитализован у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" пребачен у Ургентни центар, јер ће му можда бити неопходна дијализа.

"Један бубрег му је нажалост морао бити извађен, а има и знаке попуштања другог бубрега. Друга два момка су још у шок-соби, јер имају дренаже у грудној дупљи. Девојчици са повредом главе следи операција левог ока и вероватно вађење метка", рекла је Грујичић.

Додала је да ће се урадити и снимак крвних судова да се провери да ли је, како је рекла, дошло до комуникације између венског и артеријског система крви у глави и после тога дефинитивно одлучити шта јој је потребно.

Навела је да ће пацијент са тешком повредом грудног коша и кичме данас бити оперисан, да је јуче оперисана девојчица која је имала најтеже повреде трбуха и да је она за сада стабилно.

Према њеним речима девојчица која је остала без шаке је добро и добро се бори, а младић који је имао повреде феморалних артерија је преведен на васкуларну хирургију.

Када је реч о ђацима из Основне школе "Владислав Рибникар", министарка је рекла да су наставница и девојчица јуче имале ортопедске операције и да су обе у стабилном стању.

"Три дечака, два из Тиршове и један из Ургентног центра су отишли кући, а девојчица која је и раније била у тешком стању и сада је у тешком стању. Ученик са повредом вратне кичме потпуно је будан, и почео је да значајно боље покреће леву руку и надамо се да ће се оток кичмене мождине која није прекинута, полако поправити и да ће се опоравити" рекла је министарка.

image
VV inauguration
banner