Србија и Балкан

Дојаве о бомбама у 75 школа широм Србије, ученици евакуисани, полиција на терену

Родитељи обавештени да децу не доводе у школу
Дојаве о бомбама у 75 школа широм Србије, ученици евакуисани, полиција на терену© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Дојаве о постављеним бомбама јутрос до девет сати примило је 75 школа широм Србије, речено је Танјугу у Министарству просвете.

Након дојава о постављеним експлозивним направама у многим школама на територији Републике Србије, припадници Министарства унутрашњих послова су и данас изашли на терен где спроводе мере и радње из своје надлежности, саопштено је из МУП.

У саопштењу се наводи да је и у претходним данима када је било оваквих дојава, за које је утврђено да су биле лажне, полиција све време била на терену и бринула се о безбедности ученика и грађана наше земље.

Из МУП подсећају  да je од 8. маја појачано присуство полицијских службеника у свим основним и средњим школама на територији Републике Србије, као и у зонама школа, који са школским полицајцима предузимају мере безбедносне заштите.

Припадници Министарства унутрашњих послова свакодневно брину о безбедности и сигурности свих грађана и у сарадњи са надлежним тужилаштвима раде на расветљавању свих догађаја у вези са дојавама о постављању експлозивних направа у школама и свим другим објектима, истичу из МУП Србије.

На имејл адресе основних школа у Чачку и већину школа у Горњем Милановцу овога јутра стигле су дојаве о подметнутим бомбама.

"Поред ОШ "Танаско Рајић" дојаве о лажној бомби стигле су и у ОШ "Свети Сава", ОШ "Милица Павловић", ОШ "Ратко Митровић", Специјална школа "1. новембар", као и у школама у Горњем Милановцу и то ОШ "Краљ Александар", ОШ "Свети Сава", ОШ "Десанка Максимовић", ОШ "Момчило Настасијевић" и средња Техничка школа "Јован Жујовић", потврђено је за Танјуг из ПУ Чачак.

На лице места изашле су полицијске екипе које ће извршити увиђај у наведеним школама.

Претходно су у Београду стигле дојаве на неколико различитих општина, Земун, Раковица и Чукарица.

На територији општине Раковица у Београду јутрос су упозорења стигла на мејл адресе школа, пише Курир.

Управе школа одмах су обавестиле родитеље да децу јутрос у школу, засад, не доводе док полиција не изађе на терен и утврди да је све безбедно.

Међу тим школама је и ОШ "Бранко Ћопић" на Видиковцу. Све је одмах пријављено полицији која је обавила контролу и установила да је дојава о бомби била лажна.

У насељу Баново Брдо дојаве су стигле у ОШ "Милош Црњански" и "Филип Кљајић Фића", а у Земуну је у питању ОШ "Гаврило Принцип".

image