Србија и Балкан

Додик: Нема Србина којег Хаг не би осудио

Жалбено веће Међународног резидуалног механизма за кривичне судове из Хага је и свој последњи предмет решило прогласивши Србе за кривце: бивши чланови државне безбедности осуђени на по 15 година затвора
Додик: Нема Србина којег Хаг не би осудио© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да не постоји Србин којег Међународни механизам за кривичне судове у Хагу неће осудити, па тако и бивше званичнике Службе државне безбедности Србије Јовицу Станишића и Франка Симатовића који су осуђени на по 15 година затвора.

"Њихова пресуда апсолутно говори да је дужина трајања изречене казне идентична чињеници да нису имали доказа и да су тражили временски простор да би 15 година казне било исто као њихов боравак у Хагу. То значи да њих двојица не могу да туже Трибунал и наплате одштету", рекао је Додик.

Додик је нагласио да Хаг одише силом, ароганцијом и неправдом и да је све промашено оним што се хтело постићи Трибуналом.

Додао је да помирење на овим просторима није успостављено хашким пресудама и да убице Срба нису подвргнуте правди.

"Њихова ранија одлука да војно и политичко руководство Срба у Српској и Србији доведу у Хаг и осуде вероватно се сада завршава. Нису имали никакве чињенице у наведеном предмету, као ни против Војислава Шешеља и Биљане Плавшић и много чега другога. Шта је Момчило Крајишни урадио, кога је убио, и ради свега наравно да трпимо", рекао је Додик.

image