Србија и Балкан

Хашки суд: Убијајући Србе ОВК намерно мењала демографију "Косова"

Убијање Срба од стране УЧК био је намерни покушај да се утиче на демографију и будуће преговоре о статусу "Косова"
Хашки суд: Убијајући Србе ОВК намерно мењала демографију "Косова"Getty © David Greedy / Stringer

У оптужници против некадашњих лидера "Ослободилачке војске Косова" (ОВК/УЧК), којима се у Специјалном суду у Хагу суди за ратне злочине и злочине против човечности, између осталог стоји и да су у лето 1999. године напади на српске цивиле резултирали и до 50 смрти недељно, где се није радило о освети, већ је у питању био намерни покушај да се утиче на демографију и будуће преговоре о статусу "Косова", преноси "Косово онлајн".

"У лето 1999. напади на српске цивиле резултирали су и до 50 смрти недељно, где се није радило о освети, већ намерном покушају да се утиче на демографију и будуће преговоре о статусу Косова. Извршена су убиства и отмице косовских Срба на високом нивоу, као и експлозије, пљачке и паљевине. Починиоци су деловали организовано, по принципу хијерархије командовања и контроле, и постојале су јасне индиције да су многи починиоци припадници ОВК", наводи се у оптужници.

Некадашњи министар спољних послова тзв. Косова Петрит Сељими написао је на Твитеру да "такозвана Специјална већа тврде да је Ослободилачка војска Косова намерно мењала демографију Косова убијајући Србе".

"Дакле, оно што смо видели 1999. нису били осветнички напади појединаца, већ план ОВК", написао је Сељими и додао: "То је гадна, неистинита и неисторијска тврдња тужиоца. То је прекрајање историје Косова на начин на који би служила само српској и руској пропагандној машинерији. Овим наративом није задовољена правда", навео је Сељими.

Суђење бившим лидерима ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију наставља се данас у Хагу саслушањем сведока Специјализованог тужилаштва, преноси "Репортери".

До сада су саслушана три сведока оптужбе, који су сведочили под мерама заштите, а саслушање сведока одвија се на затвореним седницама. За мај је планирано десет рочишта.

Судско веће је 17. априла продужило притвор Тачију и још тројици оптужених јер, према оцени суда, и даље постоји опасност да би могли да ометају ток судског процеса.

"Претресно веће је 17. априла донело одлуку о продужењу притвора. Суд је утврдио да и даље постоји ризик да Тачи и Весељи ометају ток процеса или врше друга кривична дела. Судско веће је такође закључило да се ови ризици могу довољно смањити кроз оквир за праћење комуникација који се користи у притворском објекту у Хагу. Како су Тачи и Весељи у притвору у дужем временском периоду, од претресног већа и страна се тражи да имају у виду потребу да се суђење одржи у што краћем року" изјавио је Мајкл Дојл, портпарол Специјализованих већа Косова.

Саслушање сведока у судском процесу против "Тачија и других" одвија се на затвореним седницама, без присуства јавности.

"Сва суђења су јавна, међутим, понекад судије одлучују да део саслушања спроведу у оквиру такозваног приватног саслушања, или да редигују одређене информације, како би се заштитио идентитет и безбедност сведока или жртава. Одлуку да се саслушање одржи иза затворених врата ради заштите сведока судије пажљиво разматрају од случаја до случаја. Чак и када сведочење није јавно, адвокати оптужених слушају шта сведок каже и имају право да му постављају питања", рекао је Дојл.

Суђење бившим челницима ОВК почело је 3. априла уводним речима странака, а Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи су се пред судском поротом изјаснили да нису криви по оптужбама за ратне злочине и злочине против човечности.

Суђење бившим челницима ОВК почело је 3. априла уводним речима странака, а Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи су се пред судском поротом изјаснили да нису криви по оптужбама за ратне злочине и злочине против човечности.

Они су у притворском центру у Хагу од новембра 2020. године.

image