Србија и Балкан

Пресуда Станишићу и Симатовићу: Лабудова песма Хага, без последица по Србију

Жалбено веће Међународног резидуалног механизма за кривичне судове из Хага је и свој последњи предмет решило прогласивши Србе за кривце: бивши чланови државне безбедности осуђени на по 15 година затвора
Пресуда Станишићу и Симатовићу: Лабудова песма Хага, без последица по Србију© Tanjug/Piroschka van de Wouw/Pool Photo via AP

Лабудову песму отпевао је данас Међународни резидуални механизам за кривичне судове из Хага и својом последњом, антисрпском пресудом ставио тачку на досадашњу "каријеру".

Оглашавајући кривим бивше челнике ресора Државне безбедности Србије Јовицу Станишића и Франка Симатовића, које је осудио на по 15 година затвора, Механизам је завршио свој мандат.

Хашки суд је, после две деценије већања, предомишљања и отезања процеса из различитих разлога, решио да су Станишић и Симатовић криви за учешће у удруженом злочиначком подухвату, које је довело до злочина у Бијељини, Зворнику, Босанском Шамцу, Добоју, Санском Мосту и Трнову.

Жалбено веће је тако преиначило првостепену пресуду којом су били осуђени на казне затвора од по 12 година као помагачи, али не и учесници удруженог злочиначког подухвата, чији је циљ, како кажу, био трајно и насилно уклањање већине несрпског становништва из великих делова Хрватске и Босне и Херцеговине.

У казне затвора Станишићу је урачунато 2.634 дана (седам година) које је провео у притвору, а Симатовићу 3.048 дана (осам година) проведених у притвору.

Најрадоснији је, поводом изрицања ове пресуде био главни тужилац Механизма, Серж Брамерц. 

"Као што је потврђено ово је задња пресуда из Хага и показало се да то није био грађански рат већ међународни сукоб у коме су учествовала руководства суседних земаља. Овде се ради о индивидуалној кривичној одговорности, у овом случају лидера обавештајних служби. Овом послом се бавим од 2008. и прошли смо кроз низ важних тренутака, а најважнији разлог због кога се бавим овим, јесу преживели", похвалио се Брамерц.

Он је новинарима појаснио да је су Симатовић и Станишић били део "удруженог злочиначког подухвата" (УЗП) због чега су уложили жалбу на претходну пресуду.

"Деловали су обојица у удруженом злочиначком подухвату, и у пресуди се спомиње и Милошевић, Караџић и остали. Пресуда Жалбеног већа је потврдила да је УЗП обухватио многе делове БиХ, али и Хрватске", рекао је Брамерц.

Он је, међутим потврдио да је ово задњи предмет по коме је Механизам поступао, али је додао да постоји још стотине предмета којима ће се, како каже, бавити домаћи правосудни органи.

Шта последња пресуда Хага значи за Србију?

Брамерц је, иначе још јуче најавио доношење овакве пресуде, додајући, у интеврјуу за "Аваз" да овај процес показује "директно учешће српског руководства у злочинима почињеним у БиХ и Хрватској". 

"Сматрамо да су Станишић и Симатовић због положаја у државној безбедности били свесни постојања удруженог злочиначког подухвата. Имали су овај план да у српским крајевима створе етнички чисту територију и зато је то веома важна тема. С нестрпљењем ишчекујемо сутрашњу пресуду", рекао је Брамерц.

И дочекао је оно што је чекао.

Пресуда некадашњим челницима Државне безбедности Србије за многе је очекивана, јер од Хашког трибунала, бољима се нисмо ни надали. Она, ипак, сагласни су саговорници РТ Балкан, неће имати последице по Србију.

"Страшно је како су пресудили, јер су на новом суђењу сви говорили блаже него на прошлом. Али они имају свој домаћи задатак и тај домаћи задатак је антисрпски. Суштина њихових пресуда је да то буде што горе, то боље", коментарише адвокат Тома Фила који је био главни бранилац многих оптужених Срба у предметима пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију.

Стручњак за право, који правни систем Хага познаје и споља и изнутра, не верује у правду која се сервира у том холандском граду. И најновија пресуда му је потврда да је у праву.

"Хиљаду пута сам рекао да је то антисрпски суд, и опет то понављам. Погледајте само количину година робије које су добили Срби! Сви остали заједно немају ни пола од тога", истиче Фила који је сигуран да последња пресуда неће носити правне репрекусије по Србију.

Последњи трзаји западне контроле међународног права

Подсећајући на дужину трајања овог процеса, саговорник РТ Балкан истиче да је Брамерцу најважније то што је показао да је у питању био међународни сукоб, а не грађански рат.

"А то је, како он мисли, основ по коме би могло да се утврди да је Србија кривац. Мислим да је то немогуће, да је то глупост обична, и само Брамерцов покушај. Они су добили шта су хтели, али неће успети да добију неку нову пресуду на основу овога", истиче Фила.

Српски адвокат је уверен да ће и тужиоци из сада већ почившег Хага, "схватити да немају ништа", али додаје, да ако се ипак покрене неки поступак против Србије по овом основу - он би волео да заступа Србију.

Истог је мишљења и професор геополитике Срђан Перишић.

"Толико је било пресуда против Срба и за наводне злочине у Босни и Херцеговини, и у Хрватској и на Косову и Метохији, и у свим пресудама су Срби оптужени за удружени злочиначки подухват. И ова пресуда за Станишића и Симатовића само је једна у низу и крај процеса усмереног према Србији и Србима на Балкану", истиче наш саговорник.

Ни по чему, каже он, не би ову пресуду издвајао нити јој давао значаја у односу на друге пресуде за било које наводне злочине српског народа.

"Запад који контролише тај суд је у хаосу и ово је њихов последњи ударац. То је, међутим, за Србију никакав ударац, јер је такав моменат да одлука и нема тежину. Ово су последњи трзаји западне контроле међународног права. На врхунцу моћи су били у периоду од краја деведесетих до почетка двехиљадитих, али сада се ствари мењају", оцењује Перишић.

Он подсећа и на апсурд читавог процеса против Станишића и Симатовића- којима се судило 20 година, а за то време су били прво ослобођени, затим је поступак обновљен, па су осуђени на 12 година, и после жалбе, последњи пут, правоснажно на 15 година затвора.

"Битно је само било осудити Србе", закључује Срђан Перишић.

image