Србија и Балкан

"Мајке Сребренице" најавиле тужбу против Србије и Републике Српске

Организација је тужбу најавила након што је Хашки суд осудио Јовицу Станишића и Франка Симатовића на 15 година затвора за учешће у злочиначком подухвату
"Мајке Сребренице" најавиле тужбу против Србије и Републике Српске© Tanjug/Piroschka van de Wouw/Pool Photo via AP

После правоснажне пресуде челницима Службе државне безбедности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу за умешаност у рат у Босни и Херцеговини и Хрватској, удружење "Мајке Сребренице" најавиле су тужбу против Србије и Републике Српске.

Станишић и Симатовић су осуђени на по 15 година затвора, а Хашки суд их је прогласио кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату, као и за злочине почињене у пет општина у Босни и Херцеговини и једној општини у Хрватској.

"Након пресуда за удружени злочиначки подухват, и пресуда Станишићу и Симатовићу, планирамо да поднесемо тужбу против Републике Србије и РС. Тражићемо правду за сваку жртву геноцида", наводи се у објави на званичном Твитер налогу Мајке Сребренице.

Правоснажном пресудом Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, Станишић и Симатовић постали су прва два српска званичника осуђена за злочине у Босни и Херцеговини.

Слободан Милошевић је оптужен, али је преминуо 2006. године током суђења.

image