Србија и Балкан

Хашке пресуде закувале узаврели босански лонац: Бошњаци виде шансу да траже одштету од Београдa

Хашки суд није делио никакву правду, већ је својим одлукама покушао да креира неку искривљену историју, каже адвокат Бранко Лукић
Хашке пресуде закувале узаврели босански лонац: Бошњаци виде шансу да траже одштету од Београдa© Piroschka van de Wouw/Pool Photo via Tanjug/AP

Осуђујућом пресудом на по 15 година затвора бившим челницима Ресора државне безбедности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, хашки суд је истрчао свој тродеценијски круг неправде и затворио последњу станицу суђења за ратне злочин  у ратовима у бившој Југославији, пишу "Новости" 

Овом пресудом бившим српским безбедњацима из Хага су додатно закували узаврели босански лонац.

Наиме, у Сарајеву су мало разочарани јер се у пресудама нигде не спомиње геноцид, али аплаудирају из све снаге овој одлуци, најављујући да се сада отварају могућности да БиХ тужи Србију за накнаду ратне штете, јер се како, како кажу, овом пресудом потврдило да је Београд био директно укључен у рат преко својих државних службеника.

Бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић  каже да је правоснажним пресудама хашког суда, укључујући и пресуде о удруженим злочиначким подухватима, доказано да је рат у БиХ био међународни оружани сукоб.

"Суседне државе су водиле рат за територије с циљем стварања велике Србије, а у једном периоду рата и велике Хрватске", рекао је Бећировић.

На ово се надовезао правник Касим Трнка указујући да пресуде Станишићу и Стаматовићу треба детаљно анализирати и да у основи постоји могућност да се "сада процесуирају захтеви БиХ и да се од Србије, као агресора, тражи накнада штете".

Правници из Србије кажу да, ако се буде руководило нормама и актима међународног права, сва вика из Сарајева треба да оде низ ветар.

Професор међународног права Бојан Милосављевић је рекао да БиХ нема могућности да се позове на ове пресуде суда у Хагу за надокнаду штете.

"Пресуда Међународног суда правде којом је одбијена тужба  БиХ за агресију и геноцид против Србије донета је  2007. године и од тада су протекли и објективни и субјективни рок од десет  година и БиХ нема могућност да тражи ревизију и накнаду штете. Ове пресуде  неће имати озбиљне правне консеквенце", оценио је Милосављевић са "Новости".

Што се тиче рада и Хашког трибунала и Механизма за кривичне судове, који га је пре неколико година наследио, Бранко Лукић, бранилац генерала Ратка Младића и још неколико Срба, оцењује да "то није био суд".

"Имали су довољно образа да га и не назову суд, већ трибунал, што је на племенском нивоу. Они нису ништа друго до комисија НАТО и то је генерал Ратко Младић све време тврдио, а ја сам га наивно убеђивао да то није баш тако. Сад видим да је био у праву", каже Лукић за "Новости".

Он је истакао да је суд у Хагу "имао искључиви задатак да Србе окриве за ратове деведесетих, иако су Срби највеће жртве".

"После рата у БиХ се једино број Бошњака повећао а они тврде да је над њима почињен геноцид. Како је то геноцид? Такав до сада још није виђен", рекао је Лукић.

Он наводи да хашки суд није делио никакву правду, већ је својим одлукама покушао да креира неку искривљену историју.

"Потпуно су игнорисали доказе и чињенице, наметали своју слику доказа и закључака а то данас видимо на Западу по питању Украјине. Нико тамо не жели истину, чињенице, правду, већ само да се наметне западни наратив. Управо је Хашки трибунал био први покушај тога, тестиран на Србима и успешно спроведен", закључује Лукић.

Подсећамо да је Међународни суд правде 2007. године одбацио тужбу БиХ против Србије за агресију и геноцид, а десет година касније и њихов захтев за ревизију те пресуде. Међународни суд је изричито навео да Србија није починила геноцид у БиХ, нити учествовала у агресији, завери или била саучесник у геноциду, нити је војска СРЈ учествовала у злочину у Сребреници.

image