Србија и Балкан

Билчик и Немец дошли у Београд да уче Србе емпатији, а посланике како се разговара

Занимљиво је да ова два посланика Европског парламента ни словом нису споменули мирне протесте Срба на северу Косова и Метохије. Њихов фокус усмерен је на протесте који се одржавају у Београду под називом "Србија против насиља" које организује прозападни део опозиције
Билчик и Немец дошли у Београд да уче Србе емпатији, а посланике како се разговара© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/bs

Док на Косову и Метохији приштински специјалци упадају на север српске покрајине, а мисија Кфора прави барикаде око зграда општина, посланици Европског парламента Владимир Билчик и Матјаж Немец у интервјуу за "Блиц" деле лекције српском народу о емпатији.

Билчик, који је известилац Европског парламента за Србију, и Немец који је један од посредника у међупартијском дијалогу са Скупштином Србије претходних дана боравили су у Београду. У главни град Србије допутовали су како би српске посланике учили дијалогу, јер у Србији изгледа не знамо како се разговара, за разлику од њих у Бриселу.

У интервјуу који објављује "Блиц" нема конкретне информације о чему су посланици разговарали са овдашњим представницима власти и опозиције, али Билчик и Немец пуни су емпатије за трагедије које су се десиле у основној школи у Београду и код Младеновца. О Србима повређеним на северу Косова и Метохије, међутим, ни речи.

За њих, изгледа, не постоји право на демократију и остала основна људска права - слободу кретања, односно улазак у зграде сопствених општина, па ни радно право за оне који раде у тим општинама које је запосела косовска полиција.

Двојица посланика ни речју нису подржали мирне протесте Срба на северу Косова и Метохије, као и њихово људско право да изразе протест. Њихов фокус усмерен је на протесте који се одржавају у Београду под називом "Србија против насиља", а које организује проевропски део опозиције.

"Оно што смо могли да видимо у Београду је дубока поларизација, поделе и међусобно неповерење. Грађани на улицама мирно изражавају своје незадовољство. Кључно је да доносиоци одлука, изабрани представници и сви заинтересовани саслушају грађане, да их разумеју и да се понашају у складу са тим", кажу Бличик и Немец.

Немец је у интервјуу за РТС, говорећи о протестима у Београду казао да је "ЕП већ усвојио у Резолуцији велики део захтева грађана". Подсетимо, у питању је извештај Европског парламента о Србији који је у форми резолуције усвојен, а у којем се од Србије тражи да призна независност тзв. Косова и уведе санкције Русији. 

У том тексту Русија је споменута 45 пута, а посебан осврт је дат по питању отварања редакције РТ Балкана, за који европски посланици траже да буде укинут, као и Спутњик.

Приметно је да ова два посланика нису говорила о томе да и Србе који на северу КиМ мирно протестују више од седам дана нико није чуо, или макар најавио да ће размотрити њихове захтеве.

На питање докле ће Европска унија толерисати Куртијево упорно одбијање да формира Заједницу српских општина, посланици дају одговор да су криве "обе стране".

"Као парламентарци, позивамо обе стране на безусловну деескалацију и смиривање тензија. Поготово сада када Србија тугује и очигледно је да једино што људи траже је да не буде више насиља", кажу ова два европска посланика.

Ипак, имају посебну поруку за Београд.

"Наша порука је јасна, постоји потреба за емпатијом, да се заустави насиље у било ком смислу те речи и за почетак елиминише говор мржње, српски народ то заслужује", кажу ова двојица технократа из Брисела за "Блиц".

Морамо да приметимо да Срби на северу Косова и Метохије заслужују да им се поштују људска права, а српски народ у целини да му посланици из иностранства не деле савете.

image