Србија и Балкан

Огласио се Стејт департмент о пресуди Станишићу и Симатовићу: Завршило се важно поглавље

САД су свесне храбрости хиљада сведока који су учествовали у овом и другим суђењима и без којих правда не би била задовољена и пресуде ''за зверства'' односе на личну одговорност, и да се не одражавају на цео народ, наводи се у саопштењу
Огласио се Стејт департмент о пресуди Станишићу и Симатовићу: Завршило се важно поглавље© Tanjug/Piroschka van de Wouw/Pool Photo via AP

На прошлонедељну коначну пресуду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу у случају Јовице Станишића и Франка Симатовића дуго се чекало, а она означава завршетак последњег случаја који је проистекао из рада Хашког трибунала, чиме се затвара важно поглавље међународне правде за бившу Југославију, саопштено је данас из америчког Стејт департмента.

"Захвални смо судијама, правницима и другом особљу Међународног кривичног суда за бившу Југославију и његовог наследника - Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, у Хагу, на деценијама рада и огромном доприносу владавини права и борби против некажњивости", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су САД ''свесне храбрости хиљада сведока који су учествовали у овом и другим суђењима и без којих правда не би била задовољена'', и истиче да се пресуде ''за зверства'' односе на личну одговорност, и да се не одражавају на цео народ.

САД ће наставити да се залажу за правду, међусобно поверење и помирење као темеље мира и стабилности, наводи се у саопштењу.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове са седиштем у Хагу (Механизам) правоснажно је осудио некадашње челнике ресора Државне безбедности Србије Јовицу Станишића и Франка Симатовића на казне затвора од по 15 година због помагања и подржавања извршења ратних злочина у Босанском Шамцу.

Симатовић и Станишић су проглашени кривим по свих пет тачака оптужнице као помагачи, али не и као учесници Удруженог злочинацког подухвата (УЗП).

Осуђени су јер су, према ставу првостепеног судског већа, знали да су учесници у УЗП-у делили намеру да се са великих подручја у Хрватској и Босни и Херцеговини извршењем кривичних дела из оптужнице присилно и трајно уклони већина несрпског становништва.
У четири тачке Станишић и Симатовић се оптужницом терете за злочине против човечности: прогони, убиства, депортација и нехумана дела, а по једној тачки за кршења закона или обичаја ратовања - убиства.

Овај случај представља последњи предмет МКСЈ-а за кључне злочине.

Станишић је био начелник Службе државне безбедности Министарства унутрашњих послова Србије, а Симатовић његов заменик.

Обојица су ухапшени 13. марта 2003. године у Србији.

image