Србија и Балкан

Додик: БиХ ни за 60 година неће у ЕУ

Није коректно да се нама просипа прича о кандидатском статусу, а задржава се канцеларија ОХР-а и стране судије Уставног суда БиХ, навео је српски члан Председништва
Додик: БиХ ни за 60 година неће у ЕУ© Pixabay

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да у оваквој ситуацији БиХ неће ући у Европску унију можда ни за 60 година, као и да би требало да добије преговарачки статус. 

После састанка са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Сарајеву, Додик је новинарима појаснио да је кандидатски статус за БиХ мало, да је требало да добије онај преговарачки и да би једино то имало смисла, пренела је РТРС.

"Турска је у кандидатском статусу 45 година, БиХ могу заробити 60 година. Ову игру треба играти поштено", истакао је Додик.

Додао је да се слаже да треба ићи европским путем, али да је очигледно да Европа има све више проблема.

"Није коректно да се нама просипа прича о кандидатском статусу, а задржава се канцеларија ОХР-а и стране судије Уставног суда БиХ. Зато то треба примити са доста резерве", навео је српски члан Председништва.

Навео је да је рекао председници ЕК да судије Уставног суда БиХ треба да оду и да је Шмит нелегалан и не може доносити одлуке.

"Десет партија из Федерације БиХ тражи да се уједначи статус Дома народа у ФБиХ и Вијеће народа у Републици Српској. То је неупоредиво. Дом народа је дејтонска категорија и постоји у Уставу БиХ, а Вијеће народа не постоји. Како ми да прихватимо одлуку човека који није легитиман", рекао је Додик.

Констатовао је да се у БиХ 20 година понавља ништавило и поновио да уколико Устав БиХ не буде враћен на сцену, Република Српска то неће подржати.

Он је подсетио да је предлагао да се на седници Председништва БиХ Кристијан Шмит прогласи "персоном нон грата", али да то нису прихватила друга два члана Председништва што је назвао лицемерним.

"Једно говоре у јавности, да је оно што је Шмит наметнуо непожељно и недопустиво, а неће да прихвате мој предлог", истакао је Додик.

Одбијени су и његови предлози да се приступи иницијативи "Отворени Балкан" и да се прихвати изградња гасовода.

"Предсједништво је 'црна рупа', а не институција која одлучује", констатовао је Додик.

Појаснио је да је на седници разговарано и о Берлинском процесу који предвиђа да се уведе могућност да се грађани Западног Балкана са личним картама крећу између држава.

"Србија је већ раније прихватила такав аранжман у вези са Косовом. Ми смо овластили председавајућег Савета министара Зорана Тегелтију да оде у Берлин и парафира те уговоре који касније морају да се врате у парламент, Председништво и Савет министара", напоменуо је Додик.

Чланови Председништва БиХ састали су се у Сарајеву са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен која борави у вишедневној посети региону Западног Балкана.

image