Србија и Балкан

Одржана промоција најмлађих подофицира Ратног ваздухопловства и ПВО Србије (ФОТО)

Још једна класа успешно произведених младих људи у подофицирске чинове Војске Србије најбоља је позивница за нове генерације, рекао је министар одбране Милош Вучевић
Одржана промоција најмлађих подофицира Ратног ваздухопловства и ПВО Србије (ФОТО)© Министарство одбране Србије

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас на свечаности поводом пријема у професионалну војну службу полазника четврте класе Курса за подофицире Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране да је још једна класа успешно произведених младих људи у подофицирске чинове Војске Србије (ВС) најбоља позивница за нове генерације.

Честитајући најмлађим водницима у Војсци Србије, министар Вучевић је посебне честитке упутио и њиховим породицама, наводи се у Министарству одбране.

"Ви сте имали озбиљан задатак пред собом, не зато што ово нису били квалитетни кадрови, напротив. Ово су сјајни појединци и сигуран сам сјајна класа, не зато што сте управо обавезани да поделите Војсци Србије нову снагу и енергију и то је нешто што је ваш легат, у односу на вашу професионалну каријеру, нешто што ће вас обележити", рекао је Вучевић у Дому Гарде у Београду.

Он је додао да подофицирски чин који носе повећава терет одговорности на њиховим леђима, њихово бреме, као и да им свима саветује да слушају своје команданте и командире, своје претпостављене и официре, и старије подофицире, јер је, како каже, послушање људска врлина, а не знак слабости.

"Онај ко се научи послушању тај је добар човек и може да помогне другима и себи. Према својим војницима будите оштри и одговорно их чувајте, то је ваша војска, то су војници који ће вас наследити. Они ће гледати ка вама и ви морате водити рачуна о њима. Угледајте се на славне подофицире из наше историје, на све оне који су оставили неизбрисив траг, историју и суштину наше државе, ДНК наше државе. И то вас обавезује, као што вас обавезује ова прелепа униформа Војске Србије и све оно што носи са њом", истакао је Вучевић.

Он је додао да је још једна класа успешно произведених младих људи у подофицирске чинове Војске Србије најбоља је позивница за нове генерације.

"То је позивница да и други млади људи виде своју будућност управо у Војсци Србије, као узвишеном и привилегованом позиву. То није обичан посао јер носи дубоку дозу моралности, одговорности, пре свега родољубља, односно патриотизма. Сигуран сам да ћемо се сретати широм Србије, где год Војска Србије има своје јединице пре свега РВ и ПВО, да ћете радити у миру, да ћемо чувати слободу наше државе, да ћемо разумети вредности мира, али бити спремни да одговоримо на сваке изазове, односно на сваки задатак који отаџбина може да постави пред нас", рекао је Вучевић.

У професионалну војну службу у својству подофицира, са чином водника, примљен је 61 полазник Курса који је успешно завршио усавршавање за послове одржавања средстава у јединицама овог вида Војске Србије, а најбољи међу њима награђени су неновчаним наградама, саопштено је из Министарства.

Прва у рангу четврте класе Курса за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО Ивана Здравковић истакла је да су њене колеге и она заједничким трудом, залагањем, жељом и љубављу према отаџбини савладали различите изазове током шестомесечног усавршавања.

"Данас, за нас, ово није само промоција, већ преузимање одговорности да се у свом даљем раду усавршавамо. Чека нас прегршт нових изазова, задатака и дужности. Нових циљева, препрека, тестова и провера. Нових успеха, малих и великих победа. Ми га жељно ишчекујемо и спремни смо, јер на срећу имали смо и од кога да научимо", рекла је водник Здравковић.

Данашњој свечаности су присуствовали и командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић, заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Бране Крњајић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, као и породице најмлађих подофицира у Војсци Србије.

image