Србија и Балкан

Завршен шести протест "Србија против насиља"

Протест је почео око 18.30 часова испред Народне скупштине где су још једном поновили захтеве и поручили да их треба испунити до краја следеће недеље.
Завршен шести протест "Србија против насиља"© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Шести протест "Србија против насиља" завршен је вечерас формирањем прстена око Владе Србије.

Учесници протеста се полако разилазе, а за саобраћај је проходан трг Славија, као и Трг Николе Пашића где је почео скуп, а како јавља Тањугов извештач, возила и даље не могу да прођу кроз Немањину улицу и Кнеза Милоша.

Протест је почео око 18.30 часова испред Народне скупштине где су још једном поновили захтеве и поручили да их треба испунити до краја следеће недеље.

Учесници су потом прошетали Булеваром краља Александра до Правног факултета, одакле су се Београдском улицом упутили ка тргу Славија и згради Владе Србије око које су направили прстен.

На вратима Владе Србије остављали су политичке поруке.

Учесници протеста су на вратима зграде Владе Србије поставили налепнице са натписима "Затворено због незнања" и "Затворено због бахатости", али и картонске фигуре председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, уредника "Информера" Драгана Ј. Вучићевића, власника "Пинка" Жељка Митровића и чланице РЕМ-а Оливере Зекић у пругастим затворским оделима.

Претходно, учесници протеста били су испред Министарства просвете како би оставили поруке просветара, родитеља и ученика.

Током протеста говорило је више јавних личности, укључујући глумце Хаџи Ненада Маричића, Милана Марића и Јелисавете Секе Саблић.

Међу говорницима били су и професор Шесте београдске гимназије Урош Тепавац, професор Правног факултета у Београду Миодраг Јовановић и пилот Саша Јовановић.

Учесници протеста кренули су Булеваром краља Александра према Правном факултету, одакле ће преко Београдске улице, Славије и Немањине доћи до зграде Владе Србије.

Фокус данашњег протеста ће, како су најавили организатори, бити на образовању, због саопштеног плана о завршетку школске године.

На протест су дошли посланик Зелено-левог клуба Радомир Лазовић, председник Народне странке Вук Јеремић, потпредседници Странке слободе и правде Борко Стефановић и Мариника Тепић, председник Демократске странке Зоран Лутовац, посланик ДС-а Срђан Миливојевић, лидер Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута, председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, копредседник странке Заједно Биљана Стојковић, као и лидер покрета Срце Здравко Понош, посланик коалиције Заједно-Морамо Ђорђе Павићевић, председник Народног слободарског покрета Мирослав Паровић, хрватски новинар Домагој Маргетић. 

Захтеви протеста су смена министра просвете Бранка Ружића, који је већ поднео оставку, као и министра унутрашњих послова Братислава Гашића, директора БИА Александра Вулина, чланова РЕМ-а и руководства РТС-а.

Захтева се и одузимање националне фреквенције телевизијама "Пинк" и "Хепи", укидање ријалити програма који промовишу насиље и забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Ако се њихови захтеви не испуне наредне недеље, организатори најављују "промене" у протесту.

На прошлонедељом протесту говорили су глумци Драган Бјелогрлић, Светлана Бојковић и Хаџи Ненад Маричић, као и водитељи Зоран Кесић и Иван Ивановић.

Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја 2023.

image